PODUHVAT

Pogledajte video rušenja vrha tornja zagrebačke katedrale

Nakon toga je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, čestitao svim učesnicima operacije na uspješnom uklanjanju

Avaz.ba / 24sata.hr

18.4.2020

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno je prizemljen na tlo u petak oko 19 sati. Nakon toga je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, čestitao svim učesnicima operacije na uspješnom uklanjanju. U odvajanju tornja učestvovali su i pripadnici Hrvatske vojske, a zatim je tim alpinista provjerio je li sve osigurano.

Obložili eksplozivom

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objavilo je video rušenja katedrale iz svih uglova grada, piše 24sata.hr.

Od jutra se u petak čekalo da se vrh sjevernog tornja katedrale sruši. Obložili su ga eksplozivom i nešto poslije 18 sati su ga detonirali. MORH je objavio svoj snimak povijesnog poduhvata uklanjanja vrha zagrebačke katedrale.

- Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikroslike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava - objasnio je major Mario Maslov, dodajući da su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj.  

Vještine pilota

To je zahtijevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji. 

- Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži! Zajedno smo jači i brži, a ljubav prema domovini misao je vodilja koja nam uvijek daje vjetar u leđa i omogućuje da odradimo sve, pa i naizgled nemoguće zadaće - zaključio je Maslov.  

Podsjetimo, katedrala je oštećena u katastrofalnom zemljotresu koji je nedavno pogodio Zagreb.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.