KORONAVIRUS

U Srbiji jutros u 5 sati završen najduži policijski sat

Prazne ulice. Agencija

Avaz.ba

21.4.2020

U Srbiji je završen najduži policijski sat uveden zbog sprečavanja širenja koronavirusa, koji je trajao 3,5 dana, a građani će već od danas početi da osjećaju popuštanje rigoroznih mjera. Policijski sat tokom vaskršnjih praznika, trajao je od petka, 17. aprila, u 17 sati, pa do jutros u 5 sati. 


Nova pravila

Vlada Srbije je, prateći procjene medicinske struke, jučer usvojila nova pravila prema kojima je penzionerima dozvoljena polusatna šetnja od 18 do jedan sat poslije ponoći, a ostalima je zabrana kretanja skraćena za jedan sat, tako da će policijski sat, umjesto u 17 počinjati u 18 i trajat će do 5 sati ujutro.

Od danas počinju da rade zanatske i uslužne radnje, ali ne i one koje podrazumijevaju blizak kontakt sa mušterijama. Pojedini segmenti iz sedmice u sedmicu bit će vraćani u normalan tok, ali uz stroga pravila distanciranja i zaštitne mjere, poput maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava.


Od danas će biti otvorene zanatske radnje. Agencija

Ukoliko se situacija sa virusom pogorša, rigorozne mjere će odmah biti vraćene. Od danas će biti otvorene zanatske radnje od krojača i obućara, vulkanizera, servisera, automehaničara, do prodavnica tehničke robe i građevinskog materijala, autoškola, knjižara.

Vlada je, jučer, pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva da već danas nastave rad u punom kapacitetu. Planirano je da od 27. aprila počnu sa radom radnje i frizerski saloni i to prvo sve male radnje, osim onih u tržnim centrima, a zatim i ostale.


Otvaranje kafića i restorana

U periodu do 4. maja očekuje se da prorade saloni, radnje i teretane koje se prostiru na manje od 300 metara kvadratnih, dok se 11. maj okvirno navodi kao dan kada bi svoja vrata mogli da otvore i tržni centri, hoteli, banje i drugi turistički centri, kao i fabrike.

Između 4. i 11. maja najvjerovatnije će ponovo početi da rade kafići i restorani, i to uz stroga pravila distanciranja. Gradski i međugradski saobraćaj bit će uspostavljan po fazama, a otvaranje aerodroma podrazumijevat će strogu kontrolu zbog opasnosti od unošenja virusa spolja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.