UPOZORENJE

Europol zaplijenio milione loših maski i lažnih testova

Pod ključnim riječima koronavirus ili Covid-19 prodaju se niskokvalitetni proizvodi poput maski ili rukavica, lažnih testova na koronavirus ili navodni ljekoviti pripravci na koje mi se naši građani redovito žale, naglasila Borzan

Lažni proizvodi preplavili tržište. Agencije

Avaz.ba

21.4.2020

Potpredsjednica evropskih socijalista Biljana Borzan upozorila je Evropsku komisiju na porast lažnih proizvoda na internetu koji se prodaju kao lijekovi za koronavirus ili oprema za odbranu od koronavirusa.

- Istraživanja pokazuju da je oko 20 posto hrvatskih građana prestalo ići u trgovinu, a 75 posto ide rjeđe nego prije. U porastu je zato internet-kupnja. U okolnostima pandemije, potrošači su iznimno ranjivi na agresivni lažni marketing. Pod ključnim riječima koronavirus ili Covid-19 prodaju se niskokvalitetni proizvodi poput maski ili rukavica, lažnih testova na koronavirus ili navodni ljekoviti pripravci na koje mi se naši građani redovito žale. Takve proizvode se često oglašava kao ponude koje vrijede samo narednih 10 minuta, a cijene su zbog navodne ekskluzivnosti jako visoke - objašnjava Biljana Borzan.


Borzan: Ured joj je zatrpan pritužbama. PIXSELL

Hrvatska europarlamentarka Borzan pitanje je uputila komesaru Evropske komisije Didijeu Rejndersu (Didier Reynders), koji je već otvorio razgovore s internetskim platformama o brzom uklanjanju takvih oglasa. 

- Broj prijava Evropskim potrošačkim centrima je od početka širenja virusa oko 30 posto veći, nego u isto vrijeme prošle godine. Moj ured je također zatrpan upitima, od prava putnika do online kupnje. Građani primjećuju i rast cijena, u Belgiji je on u prosjeku oko šest posto za prehrambene proizvode, do 30 posto za ostale, a na Malti, primjerice, imamo veliki skok cijena informatičke opreme. Moramo zaštiti građane od "korona-profitera" - ističe Biljana Borzan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.