ODLUKE Poskupljenje neće imati dodatne finasijske implikacije po privredu i građane

Sjeverna Makedonija povećala akcize na gorivo: Novac ide za borbu protiv koronavirusa

Za podršku privredi i socijalne mjere za građane

Avaz.ba

Vlada Sjeverne Makedonije povećala je za tri denara akcize na naftne derivate

Foto: Arhiv


Vlada Sjeverne Makedonije povećala je za tri denara akcize na naftne derivate, kao antikriznu mjeru za borbu protiv koronavirusa

- Uredba (o povećanju akciza) je donesena da se ublaže ekonomske posljedice povećanja troškova za borbu protv koronavirusa i osiguraju sredstva za redovno servisiranje budžetskih potreba - rekao je portparol Vlade Sjeverne Makedonije Muamet Hodža, prenose agencije.

On je na online konfereciji za novinare istakao da će sav novac od povećane akcize otići u fond za borbu protiv koronavirusa, za podršku privredi i socijalne mjere za građane.

Povećanje akciza je, prema riječima Hodže, neznačajno u odnosu na značajan pad maloprodajnih cijena nafte od početka godine od blizu 20 denara zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu.

- Povećanje akciza neće imati dodatne finasijske implikacije po privredu i građane - rekao je Hodža i istakao da predloženi mehanizam omogućava postepeno vraćanje iznosa akciza u uslovima normalizovanja tržišta, što se očekuje kada se završi stanje izazvano koronavirusom.

Više o temi Sjeverna Makedonija

SAVEZNIČKA SOLIDARNOST
NATO pomogao Sjevernoj Makedoniji, dobili opremu i novac
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na