BEOGRAD

Umro čuveni doktor koji je, na zahtjev Tita, liječio i Gadafija

Uradio 16.000 operacija, upozorio na epidemiju koronavirusa

Doktor Kronja. Arhiv

Avaz.ba

22.4.2020

Profesor Goran Kronja (72), vaskularni hirurg Vojnomedicinske akademije (VMA), koji je, na zahtjev Josipa Broza Tita, bio i lični doktor Moamera Gadafija, predsjednika Libije, preminuo je. 

Profesor je dugo bolovao, a prije nego što je zavladala pandemija, otpušten je iz bolnice na banjsko lečenje. Imao je upalu pluća i brojne druge bolesti. 

Profesor Kronja, inače rođen 1. januara 1948. godine, prvi je na VMA izveo operaciju transplantacije bubrega, s kolegom, prof. dr. Dejanom Lakovićem. 

Bio je počasni član Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije. Kako navodi ovo udruženje, on je djetinjstvo proveo u Sarajevu. Medicinski fakultet u Beogradu završio je 1973, a zatim i Sanitetsku oficirsku školu, kada postaje oficir JNA te, kao doktor Ratnog zrakoplovstva JNA, službuje na Batajničkom aerodromu.

Na zahtjev predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, godinu je bio lični doktor Moamera Gadafija, predsjednika Libije. Po povratku iz Libije (1978), završio je specijalizaciju iz opće hirurgije (1982) pod rukovodstvom prof. dr. Isidora Pape i od tada je radio u Klinici za opću i vaskularnu hirurgiju VMA, a zatim u Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju.

Tokom radnog vijeka, uspostavio je većinu standardnih i vanstandardnih vaskularnih operacija na VMA, u čemu mu je pomoglo i školovanje u velikim svjetskim centrima, odakle je donosio dragocjena znanja i vještine. Začetnik je transplantacione hirurgije na VMA (250 transplantacija bubrega), a do samog kraja karijere bio je aktivan hirurg. 

Do odlaska u penziju 2006. godine, uradio je skoro 16.000 operacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.