HRVATSKA

Capak i Božinović objasnili koja je funkcija nošenja maski

U Hrvatskoj je danas broj ozdravljenih prvi put veći od broja trenutno oboljelih

Ne treba se odricati maski. Ilustracija

Avaz.ba

24.4.2020

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da se platnene maske ne mogu preporučiti za medicinske razloge, no da i platnena maska zaustavlja aerosol koji nastaje kod kašljanja i kihanja. Kaže da se preporučuju maske u zatvorenim prostorima gdje boravi veći broj ljudi, a da je to ponekad dobro i na otvorenim prostorima.  

Bilo bi jako dobro da ljudi koriste maske - rekao je Capak. 

Na maske se osvrnuo i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Ušli smo u novu fazu i ne bismo ušli u tu fazu da građani nisu poštovali ono što smo govorili. I ova druga faza ovisi koliko ćemo se pridržavati svih temeljnih epidemioloških uputa, uključujući i nošenje maski. To nisu medicinske maske, nego pokrivala za usta i nos koja koriste u sprječavanju kapljičnog prijenosa bolesti. Preporuke će koristiti građanima i poslodavcima da se organiziraju najbolje i da prođemo i drugu fazu s malo oboljelih i da budemo korak ispred virusa - zaključio je Božinović.  

U Hrvatskoj je danas broj ozdravljenih prvi put veći od broja trenutno oboljelih.

- Broj novozaraženih u 24 sata je 28. Ukupan broj je 2009. Ukupno testiranih je 30.213. Hospitaliziranih imamo 4 više, od toga je na respiratoru 21, 2 više nego jučer. 982 osobe su ukupno ozdravile, a 99 je novoozdravljenih u 24 sata - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na presici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.