CRNA GORA

Vučinić: Neodgovorno je pozivati na vjerske obrede kad je zdravlje ljudi ugroženo

Ponašanje takvih je pomalo i za psihijatriju. Tu, vjerovatno, ima osnova i za krivičnu odgovornost, kazao je on

Vučinić: Zaštita javnog zdravlja dovoljan razlog za ograničenje vjerskih sloboda. RTCG

Avaz.ba

25.4.2020

Svi relevantni međunarodnopravni akti predviđaju mogućnost ograničavanja ljudskih prava u određenim okolnostima, a ugroženost ljudskog zdravlja standardni je uvjet da takve odluke države budu legitimne, izjavio je profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici i dugogodišnji sudija Evropskog suda u Strazburu Nebojša Vučinić.

On je u jednoj TV emisiji rekao da nije neophodno uvođenje vanrednog stanja u slučaju vanrednih okolnosti, kakve su danas zbog pandemije koronavirusa, u Crnoj Gori. 

Naveo je, između ostalog, i da je zaštita javnog zdravlja dovoljan razlog za ograničenje vjerskih sloboda, kritizirajući one koji su se tome protivili. 

- Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade - rekao je Vučinić.

Dodao je da je neodgovorno i neozbiljno pozivati ljude na vjerske obrede u situaciji kada je ljudsko zdravlje ugroženo te je podsjetio da su papa Franjo i ruski patrijarh Kiril pozvali na poštivanje mjera koje je država uvela na preporuku medicinske struke. 

Ponašanje takvih je pomalo i za psihijatriju. Tu, vjerovatno, ima osnova i za krivičnu odgovornost - smatra dugogodišnji sudija Evropskog suda za ljudska prava. 

Vučinić je kritizirao, kako kaže, selektivan pristup držanih organa, posebno Tužilaštva, u primjeni sankcija.

To smatra nesumnjivim kršenjem ljudskih prava, jer su dvostruki aršini potpuna negacija prava. Tu ocjenu Vučinić je izrekao odgovarajući na pitanje kako su stotine građana, uključujući i komandanta crnogorske Ratne mornarice, sankcionirani za relativno bezazlene prekršaje, a još traje uviđaj liturgije na Zlatici, iako se na snimku Mitropolije jasno vidi da je prilikom obreda bilo kršenja propisanih mjera, zabrane okupljanja i držanja sigurne distance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.