PLANOVI Ove godine ništa od ljetovanja, ali iduće...

Ljajić objasnio šta će biti s uplaćenim turističkim aranžmanima

Najavio da je pripremljena uredba kojom bi se trebalo riješiti pitanje uplaćenih aranžmana

Avaz.ba
26.04.2020 13:33

Ljajić: Traži se rješenje

Foto: Agencije

Ministar turizma Srbije Rasim Ljajić rekao je da u ovoj zemlji trenutno ima oko 480.000 uplaćenih aranžmana, a vjerovatno i više.

Ljajić je najavio da je pripremljena uredba kojom bi se trebalo riješiti pitanje uplaćenih aranžmana, koji se ove godine neće iskoristiti zbog koronavirusa. Ideja je da u narednih godinu i po, do 31. decembra 2021., oni koji su uplatili aranžmane mogu ih putem agencije iskoristiti, odnosno dobiti vrijednosne vaučere. 

- Tražimo rješenje, ne izmišljamo toplu vodu, gledamo kako druge zemlje rješavaju problem. Ideja jeste da u narednih godinu i po dana oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih iskoriste putem vrijednosnih vaučera, a oni koji ne žele, da im agencije vrate novac, "na odloženo", najkasnije do 31. decembra iduće godine - rekao je Ljajić.

  • Najbolje bi bilo novac odmah vratiti, ali to nije moguće
    Najbolje bi bilo novac odmah vratiti, ali to nije moguće Foto: Agencije

On dodaje da bi najbolje rješenje bilo da novac odmah vratiti, ali je problem što je veliki dio novca već iskorišten ili uplaćen stranim partnerima, aviokompanijama i hotelima, a oni također nemaju odakle vratiti novac agencijama.

Komentari

NA VRH