PLANOVI

Ljajić objasnio šta će biti s uplaćenim turističkim aranžmanima

Najavio da je pripremljena uredba kojom bi se trebalo riješiti pitanje uplaćenih aranžmana

Ljajić: Traži se rješenje. Agencije

Avaz.ba

26.4.2020

Ministar turizma Srbije Rasim Ljajić rekao je da u ovoj zemlji trenutno ima oko 480.000 uplaćenih aranžmana, a vjerovatno i više.

Ljajić je najavio da je pripremljena uredba kojom bi se trebalo riješiti pitanje uplaćenih aranžmana, koji se ove godine neće iskoristiti zbog koronavirusa. Ideja je da u narednih godinu i po, do 31. decembra 2021., oni koji su uplatili aranžmane mogu ih putem agencije iskoristiti, odnosno dobiti vrijednosne vaučere. 

- Tražimo rješenje, ne izmišljamo toplu vodu, gledamo kako druge zemlje rješavaju problem. Ideja jeste da u narednih godinu i po dana oni koji su uplatili aranžmane mogu da ih iskoriste putem vrijednosnih vaučera, a oni koji ne žele, da im agencije vrate novac, "na odloženo", najkasnije do 31. decembra iduće godine - rekao je Ljajić.


Najbolje bi bilo novac odmah vratiti, ali to nije moguće. Agencije

On dodaje da bi najbolje rješenje bilo da novac odmah vratiti, ali je problem što je veliki dio novca već iskorišten ili uplaćen stranim partnerima, aviokompanijama i hotelima, a oni također nemaju odakle vratiti novac agencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.