IZVJEŠTAJI

Na Kosovu registrirana 32 nova slučaja zaraze

Broj izliječenih se povećao na 166. Agencije

Avaz.ba

27.4.2020

Od testiranih 297 uzoraka sumnjivih na koronavirus 32 su bila pozitivna, uz još jedan smrtni slučaj.  Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova navedeno je da su pozitivni slučajevi, slučajevi kontakata i to 23 iz Peći, četiri iz Kačanika, dva iz Dečana i po jedan iz Prizrena, Suve Reke i Štimlja. 


Općine u karantinu

Kako je saopćeno jučer je zabilježen i jedan smrtni slučaj. Na Infektivnoj klinici u Prištini preminuo je muškarac iz Gnjilana, star 44 godine kome je COVID-19 potvrđen 16. aprila. Pacijent je hospitaliziran na klinici 17. aprila u teškom stanju i sa pratećim bolestima.  Jučer je izliječen još jedan pacijent, pa se tako broj izliječenih povećao na 166. 

Od 8. februara ukupno je testirano 6.479 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih je 763 bilo pozitivno, uz 21 smrtni slučaj.


Najviše zaraženih ima u općini Uroševac, čak 98. Ilustracija

Najviše zaraženih ima u općini Uroševac, čak 98, od kojih su dvije osobe preminule i ta općina je u karantinu. Zbog povećanja broja zaraženih od subote je u karantinu i općina Peć. Od ranije su u karantinu općine Vitina, Klina, Mališevo, Priština, Severna Mitrovica i Zvečan, kao i pojedina sela u drugim općinama.

Na cijelom Kosovu je na snazi odluka o ograničenom kretanju građana, koji imaju pravo kretanja samo 90 minuta u određenom vremenskom periodu u toku dana, koji je određen na bazi pretposljednjeg broja ličnog broja. Objavljena je i tabela sa osam različitih intervala počevši od 7 pa do 22 sata i 30 minuta, a intervali se mjenjau svaki 4. dan. Ova mjera će trajati do 3. maja 2020.


Mjere zabrane

Na snazi su još uvijek i sve ostale mjere zabrane rada kafića, restorana, pabova, tržnih centara, pijaca, gradskog, međugradskog i međunarodnog saobraćaja. I dalje je suspendiran avio saobraćaj i zatvoreni su svi granični prijelazi, osim za građane Kosova, koji po ulasku u zemlju moraju u dvosedmični karantin.

Postupno ublažavanje mjera najavljeno je od 4. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.