BRISEL

Evropska komisija, kako se navodi, na jesen bi trebalo da objavi veliki ekonomski investicioni plan za region

U nacrtu zaključaka se ističe i da je pandemija koronavirusa pokazala kako se EU i Zapadni Balkan zajedno suočavaju sa izazovima

EK: Velika pomoć regionu. Agencije

Avaz.ba

28.4.2020

Sutra ćemo na kolegijumu komesara diskutovatri o doprinosu Komisije videkonferenciji 6.maja koja će okupiti lidere EU i Zapadnog Balkana, najavio je glasnogovornik Evropske komisije Erik Mamer (Eric).

Podrška Evropske komisije, kako se navodi u nacrtu zaključaka video konferencije EU –Zapadni Balkan u koje je TVCG imala uvid, obuhvata više milijardi eura. Tu se podrazumijeva, neposredna podrška zdravstvenom sektoru, značajna podrška socio - ekonomskom opravku,750 miliona iz paketa makroekonomske finansijske pomoći, kao i paket pomoći Evropske investicone banke vrijedan više milijardi eura. 

Evropska komisija, kako se navodi, na jesen bi trebalo da objavi „veliki ekonomski investicioni plan za region“, s ciljem pokretanja ekonomija uz poboljšanje kompetitivnosti i boljeg povezivanja kako samog regiona tako i Zapadnog Balkana sa EU. 

U nacrtu zaključaka se ističe i da je pandemija koronavirusa pokazala kako se EU i Zapadni Balkan zajedno suočavaju sa izazovima, kroz zajedničke nabavke zaštitne opreme, omogućavanje protoka dobara posredstvom „zelenih koridora“, obezbjeđivanjem materijala za testiranje.

- Ova podrška i saradnja prevazilaze sve što je bilo koji drugi partner pružio regionu. EU cijeni značajnu podršku koju su zemlje Zapadnog Balkana pružile svojim susjedima, kao i zemljama EU - ističe se u nacrtu.

U dokumentu na četiri stranice navodi se između ostalog i da lideri Zapadnog Balkana treba da obezbijede striktno poštovanje fundamentalnih vrijednosti i vladavine prava, uprkos uvođenju specijalnih i vanrednih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

- Društvena transformacija i efikasna implementacija reformi počiva na ovim osnovama. Civilno društvo i nezavisni mediji imaju presudnu ulogu u procesu demokratizacije -navodi se u nacrtu zaključaka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.