NESLAGANJA

Srbijanski imunolog opovrgava šokantne tvrdnje švicarskog

Švicarska ukinula zabranu kontakata između djece i starih osoba

Imunolog Srđa. Arhiv

Avaz.ba

30.4.2020

Švicarski imunolog Danijel Koher šokirao je svjetsku javnost tvrdnjom da djeca nemaju receptore i da ne mogu da se zaraze korona virusom .

Ipak, imunolog Srđa Janković naglasio je da djeca mogu da se zaraze korona virusom i da se to potvrdilo u svim zemljama.

Janković je na redovnoj pres-konferenciji rekao da u ovom trenutku stručnjaci ne mogu da potvrde navode švicarskog imunologa Danijela Kohera.

On je na konstataciju da je Švicarska ukinula zabranu kontakata između djece i starih osoba i pitanje da li će uskoro biti bezbjedno da djeca u Srbiji budu sa bakama i dekama, rekao da nije upoznat sa strategijom Švicarske i da je u toj zemlji to vjerovatno moguće zbog niske aktivnosti virusa. 

- 'I u Srbiji se aktivnost virusa snižava, ali u ovom trenutku posljednje što bismo savjetovali je da djeca dolaze u kontakte sa bakama i dekama. Takva stategija ne dolazi u obzir, djeca mogu da se zaraze. To što imaju blažu kliničku sliku ili uopće nemaju simptome je dobro, ali to ne znače da ne mogu da prenose viruse. To je bar nepobitno dokazano - rekao je Janković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.