REGION Predsjednik Sjeverne Makedonije o bugarskoj deklaraciji

Pendarovski: Ako je cijena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU

Podsjetio je i da je makedonski standardni jezik kodificiran 1946. godine

Avaz.ba

Pendarovski: Ako je cijena da ne budemo Makedonci, ne treba nam EU

Foto: Arhiv


Ako je cijena ulaska u Evropsku uniju da kažemo da nismo Makedonci i da jezik kojim govorimo nije makedonski, onda nam ne treba EU, rekao je danas predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

On je u intervjuu za Alsat-M televiziju, komentirajući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Vijeća za opće poslove EU, a koja se tiče zahtjeva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku, rekao da je to “najrigidnija” odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta, prenosi MIA. 

- Iskren da budem, pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da vjerujem da u 21. stoljeću neko može da osporava nečiji jezik, osporava njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodificiran - rekao je Pendarovski.

  • Pendarovski: Nisam mogao da vjerujem da u 21. stoljeću neko može da osporava nečiji jezik

    Pendarovski: Nisam mogao da vjerujem da u 21. stoljeću neko može da osporava nečiji jezik

    Foto: Arhiv


Makedonski jezik, kaže, predstavlja historijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN ga je verificirao 1977.  Podsjetio je i da je makedonski standardni jezik kodificiran 1946.

Prema njegovim riječima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije.

Pendarovski je rekao da bugarska deklaracija može da postane “prava politička prepreka” u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Sjeverne Makedonije u junu.

Više o temi Stevo Pendarovski

POSJETE
Dodik sutra u Skoplju s Pendarovskim
NA VRH

Podijeli članak na