SRBIJA Na konferenciji u Palati Srbija

Doktorica Kisić Tepavčević otkrila: Potrebno 15 minuta da se prenese virus

Kazala je da je činjenica da je sada značajno oslabila aktivnost virusa u odnosu na ono kada je ušao u stanovništvo

Avaz.ba

Doktorica Kisić Tepavčević

Foto: Arhiv


Virus korona je još prisutan u našoj populaciji, iako svi parametri pokazuju da virus slabi, zato insistiramo da građani i dalje drže socijalnu distancu i koriste maske i rukavice u zatvorenom prostoru, izjavila je danas zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević

Na konferenciji u Palati Srbija, Kisić je iznijela podatak prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da je dužina kontakta između dvije osobe da bi se virus prenio 15 minuta i dodala da je dužina kontakta u pojedinim slučajevima bila i manja. 

Navodi da je teže "u prolazu" nekome da nam prenese virus, ali zato ako baš moramo da budemo u zatvorenom prostoru moramo uvijek u svijesti imati da je socijalna distanca najbolja prevencija.

- Postoje mogućnosti da se vratimo životu, a da bude bezbjedno, zbog toga opće mjere prevencije i dalje ostaju, čak i one najbanalnije kao što su pranje ruku - rekla je Kisić.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu, upitana da li je struka u Kriznom štabu bila jednoglasna oko ukidanja vanrednog stanja, ili je ovo kompromis napravljen sa političarima. Naglasila je da su odluke struke bile uvijek jednoglasne i uniformne, što je uvijek isticano. 

Kazala je da je činjenica da je sada značajno oslabila aktivnost virusa u odnosu na ono kada je ušao u stanovništvo. Podvukla je da, i kada se ukine vanredna situacija, nephodan je aktivan epidemiološki nadzor. 

- Očekujemo dalji pad učestalost obolijevanja i smrtnosti ka jednocifrenim brojevima - dodala je ona.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na