TURIZAM

Hrvatski hotelijeri traže hitno otvaranje granica

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti jedan do dva hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja

Spremni ponovo pokrenuti poslovanje. Agencije

Avaz.ba

7.5.2020

Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore (HGK) zatražilo je od vlade nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta za još tri mjeseca te hitno otvaranje granica.

Predsjednica Udruženja hotelijera HGK Josipa Jutt Ferlan kaže da je zaraza uspješno zaustavljena te da hotelijeri kreću u ponovno pokretanje poslovanja. Dodaje, međutim, kako će turizamu aktualnoj krizi biti najveći gubitnik i da će se oporavak u nekim segmentima oduljiti i do godine dana. 

- Stoga tražimo hitno otvaranje granica kako bi se potaknula turistička putovanja i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta na još tri mjeseca, jer hotelijeri još uvijek neće ostvarivati dostatan prihod kroz iduća tri mjeseca, kojim bi samostalno mogli pokrivati plaće svojih zaposlenika. Izuzetno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mjesta, jer je nove i kvalitetne zaposlenike teško pronaći - istaknula je Jutt Ferlan.


Hotelijeri nisu spremni više čekati. Agencije

U pismu vladi ističe se i uportreba beskontaktnog poslovanja, naročito kod prijave gostiju. No, da bi se to ostvarilo, upozoravaju hotelijeri, treba hitno doraditi pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smještajne objekte tako da se jasno definira mogućnost primjene "digital check-in" prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osjećaj sigurnosti.

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti jedan do dva hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja. 

Naglašavaju velik udio turizma u BDP-u te stratešku ulogu hotelijerstva u turističkoj branši i traže prihvaćanje njihovih prijedloga kako bi se što prije mogli vratiti normalnom radu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.