REAKCIJE

Milanović poručio Orbanu: Vaše karte nisu nimalo realne ni ostvarive

To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima, poručio Milanović

Orban objavio fotografiju s granicama nekadašnje Mađarske. Arhiv

Avaz.ba

7.5.2020

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović reagirao je na Facebook objavu mađarskog premijera Viktora Orbana u kojoj je podijelio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunije.

Fotografiju je objavio uz napomenu 'Ispit iz povijesti', što je aluzija na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana.

Mada se na spornoj karti koju je objavio Orban nalazi i skoro cijela Vojvodina, Srbija nije zvanično reagirala na Orbanovu provokaaciju.

Inače, ugovorom iz Versaja, Mađarskoj je oduzeto skoro 2/3 trećine teritorije. Osim Vojvodine, Mađarska je tada izgubila i veliki prostor na kome je formirana država Slovačka, te znatne dijelove koji su propali Rumuniji i Jugoslaviji (kasnije Hrvatskoj).


Milanović reagirao na objavu Orbana. Arhiv

Milanovićevu objavu prenosimo u cijelosti:

- Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje.

Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku.

To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost, napisao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.