TURIZAM NA RESPIRATORU Najugroženija privredna grana zbog pandemije

Stručnjaci Hrvatske, Crne Gore i Srbije: Oporavak tek 2023.

Mlađi će se prvi odvažiti na putovanja, te će države koje to prepoznaju, brže oporaviti od drugih

Avaz.ba / Fena
08.05.2020 18:45

Potpuni oporavak tek 2023. godine

Foto: Agencije

Potrebna je hitna državna pomoć turizmu koji je najugroženija privredna grana zbog pandemije, a bio je jedna od onih koje najviše pune proračune država, ocijenili su stručnjaci na prvom regionalnom panelu "Turizam na respiratoru" koju je u okviru međunarodne online konferencije "EXIT Strategy" organizirao EXIT festival.

Procjene Svetske turističke organizacije (WTO) su da će pad globalne turističke privrede, koja doprinosi sa više od 10 posto svjetskom bruto društvenom proizvodu (BDP), ove godine iznositi 70 posto, s prognozom da će potpuni oporavak tog sektora uslijediti tek 2023. godine.

Neki od vodećih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije su tokom panel-diskusije koju je na internetu pratilo više od 20.000 ljudi, dali prve procjene za ljetnju turističku sezonu. 

  • Potpuni oporavak tek 2023. godine
    Potpuni oporavak tek 2023. godine Foto: Agencije

Beta prenosi da je mišljenje svih učesnika da bez snažne državne potpore tom sektoru, gotovo sigurno slijedi masovan bankrot i jak porast nezaposlenosti, jer je, po podacima Svjetske turističke organizacije, danas svaki deseti posao u turizmu. 

Jedan od zaključaka konferencije je da će inovativnost prilikom kreiranja novih turističkih proizvoda biti ključna za oporavak, jer će se mlađi prvi odvažiti na putovanja, te će države koje to prepoznaju, brže oporaviti turizam od drugih.

Komentari

NA VRH