SANDŽAK

Bošnjačko nacionalno vijeće oduzelo mandat Muameru Zukorliću

Saziv čini 35 vijećnika, od kojih lista "Samoopredjeljenje" Sulejmana Ugljanina ima 14 mandata, "Matica bošnjačka" 13, a lista "Vakat je", bliska Sandžačkoj demokratskoj partiji, osam mandata

Muamer Zukorlić. Avaz

Avaz.ba

12.5.2020

Bošnjačko nacionalno vijeće odlučilo je na sjednici da oduzme vijećnički mandat Muameru Zukorliću, nosiocu liste "Matica bošnjačka" i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Zukorić je i predsjednik odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.

U saopćenju se navodi da je Zukorliću mandat oduzet "jer više od godinu dana nije učestvovao u radu Vijeća", čime su se stekli uslovi da mandat bude dodijeljen sljedećem sa njegove liste.

Zukorlić je u izjavi za list "Danas" ocijenio je da je oduzimanje mandata "politička provokacija na koju će hladnokrvno reagovati", odnosno, da neće odgovoriti ni na koji način.

- Ovakvo ponašanje ukazuje da je BNV privatiziran od dvije političke grupacije i da uopće ne služi nacionalnim interesima Bošnjaka, već isključivo ličnim i partijskim interesima, uključujući i zloupotrebu budžetskih sredstava - naveo je Zukorlić.

BNV: Zukorlić nije dolazio na sjednice. BNV

On je dodao da na sjednice BNV-a nije dolazio jer mu je, kako je istakao, na konstitutivnoj sjednici bila ugrožena bezbijednost. 

Saziv BNV-a čini 35 vijećnika, od kojih lista "Samoopredjeljenje" Sulejmana Ugljanina ima 14 mandata, "Matica bošnjačka" 13, a lista "Vakat je", bliska Sandžačkoj demokratskoj partiji, osam mandata.

Na sjednici je također usvojen završni račun za prošlu i donijet finansijski plan za ovu godinu.  Razriješeni su i imenovani pojedini članovi odbora BNV-a, ali u saopštenju niije precizirano o kojim se članovima radi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.