STATISTIKA

U dva mjeseca u Hrvatskoj bez posla ostalo gotovo 40 hiljada ljudi

Prosječno povećanje od 450 novih nezaposlenih dnevno od kada su nastupile mjere zabrane ili ograničenja privrednih aktivnosti

Statistika bolja od predviđanja, ali su cifre i dalje nepovoljne. Agencije

S.K/Avaz.ba

12.5.2020

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je detaljnu statistiku za april, prema kojoj su u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su 25.483 osobe, što je čak 110,1 posto više nego u aprilu prošle godine. Najviše je novoprijavljenih došlo izravno iz radnog odnosa - 22.195 osobe ili 87,1 posto ukupno novoprijavljenih. 

Mjesec prije, u martu, na evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 20.409 osoba, što je za 51,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.  

Kada se zbroje mart i april, bez posla je u ta dva mjeseca u Hrvatskoj ostalo 39.397 ljudi.

Prosječno povećanje od 450 novih nezaposlenih dnevno od kada su nastupile mjere zabrane ili ograničenja privrednih aktivnosti (19. marta) manje je od prvobitnih najava, ali s obzirom na to da su trenutno na snazi subvencije za očuvanje radnih mjesta pritisak na biroe je u skladu s očekivanjima - kažu ekonomski stručnjaci. 

Oni napominju da je veoma neizvjesno je što će biti s tržištem rada po isteku mjera Vlade budući da se već sada vidi ne samo povećanje broja nezaposlenih, nego i smanjenje potražnje za radom što donekle nagovještava buduće zapošljavanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.