OTVARAJU SE GRANICE

Za djecu do 12 godina nije potreban test na koronavirus pri ulasku u Srbiju

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova - negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu

Vlada donijela mjere koje će biti na snazi do 31. maja. Avaz

S.K./Avaz.ba

12.5.2020

Državljani Srbije mogu da uđu u svoju zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan  test na koronavirus, dok djeci do 12 godina neće biti potreban.

 - Za djecu starosti do 12 godina test neće biti potreban - kazao je član Kriznog štaba Srbije Branislav Tiodorović i dodao da će strani državljani koji nemaju test i koji moraju da idu u izolaciju morati da dostave gdje odsjedaju, odnosno adresu na kojoj će boraviti.

Ova mjera bit će na snazi do 31. maja, a nakon toga u zavisnosti od epidemiološke situacije procijenit će se da li će se mjera ublažavati. 


Potvrda za ulazak u Srbiju izdaje se u ambasadama ili konzulatima. Agencije

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova - negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova potvrda može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva preporučio je Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za državljane četiri susjedne zemlje - Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.