REGIJA

Srbija: Za tri sata pola miliona prijavljenih za pomoć države od 100 eura

Srbijanska vlada donijela je ranije odluku da svim svojim punoljetnim građanima koji imaju prebivalište na teritoriju Srbije, uz važeću ličnu kartu, omogući dobivanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti

Srbija: Pomoć za građane. Ilustracija

Avaz.ba

13.5.2020

Pola miliona ljudi prijavilo se tokom prva tri sata nakon što su u srijedu u Srbiji počele prijave građana za isplatu jednokratne pomoći od 100 eura koju je vlada osigurala kako potporu svim punoljetnim građanima u vrijeme korona krize. 

Srbijanska vlada donijela je ranije odluku da svim svojim punoljetnim građanima koji imaju prebivalište na teritoriju Srbije, uz važeću ličnu kartu, omogući dobivanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti. Dio je to paketa ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije covida-19 za koji je namijenjeno oko 5,1 milijardi eura. 

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 eura ima oko 5,5 miliona stanovnika. Ilustracija

U saopćenju Ministarstva financija navedeno je da su penzioneri i primatelji novčane socijalne pomoći automatski prijavljeni za tu jednokratnu isplatu koja će za njih početi od petka 15. maja. Tada će biti otvoren i kontakt centar posredstvom kojeg se građani također mogu prijaviti, uz ostavljeni rok do 20. juna.

Prema ranijim procjenama Ministarstva financija, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 eura ima oko 5,5 miliona stanovnika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.