HRVATSKA

Lažno prijavila silovanje pa uvjetno osuđena

Osim uvjetne presude, njegovateljica mora platiti 500 kuna (oko 120 KM) sudskih troškova

Općinski sud u Osijeku. Ilustracija

Avaz.ba

15.5.2020

- Tokom juna 2019. skoro svakodnevno, protivno mojoj volji, N. Ž. me silovao. Upotrebom fizičke snage imao je više spolnih odnošaja sa mnom – dio je krivične prijave koju je 1. jula prošle godine u Prvoj policijskoj stanici u Osijeku podnijela 27-godišnja njegovateljica D. T. 

Mladić je odmah uhapšen te je pokrenuta istraga. U februaru je priča dobila obrat. Istraga protiv mladića je obustavljena, ali je 27-godišnjakinja na kraju završila na stubu srama zbog lažnog prijavljivanja krivičnog djela.

Osječko tužilaštvo podignulo je protiv djevojke optužnicu pred Općinskim sudom u Osijeku, koji je, na njihov prijedlog, izdao krivični nalog i lažnu prijaviteljicu krivičnog djela osudio na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.


Općinski sud u Osijeku. Ilustracija

Na osnovu krivične prijave djevojke tužilaštvo je 5. jula protiv tobožnjeg silovatelja pokrenulo istragu, ali nije dugo prošlo kad se 27-godišnjakinja ponovno ukazala u istoj policijskoj stanici izjavivši: "Podnijela sam lažnu krivičnu prijavu za silovanje."

Osim uvjetne presude, njegovateljica mora platiti 500 kuna (oko 120 KM) sudskih troškova, dok je lažno prijavljeni mladić upućen da odštetu potražuje u parničnom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.