UPOZORENJE Izuzetno rijetka bolest

I u Srbiji se kod djece pojavio kavasaki sindrom

Bolest je izlječiva ukoliko se ustanovi na vrijeme

Avaz.ba
19.05.2020 09:24

Češće se javljaju pacijenti stariji od pet godina

Foto: Ilustracija

Kavasaki sindrom, koji se u zemljama Evrope i SAD-u pojavio kod djece, koja su preležala koronavirus, zabilježen je i u Srbiji

Ali, on ne bi trebalo da zabrinjava roditelje, jer je ovo izuzetno rijetka bolest, koja je izlječiva ukoliko se ustanovi na vrijeme.

- U svakom slučaju, roditelji ne treba da se brinu, jer i ako se javi ovaj poremećaj, on je lječiv ako se na vrijeme uoči, to je cijela suština. Roditelji treba da se jave ljekaru onog trenutka kada osjete da dijete ima temperaturu, a da ne znaju zbog čega, ako se javljaju osip i druge promjene karakteristične za kavasaki - kaže za "Sputnjik" Ida Jovanović, načelnica Kardiologije Univerzitetske dječije klinike.

Jovanović dodaje da razlog za pojavu ovog sindroma nije oslabljen imunitet, već imuna reakcija, koja je individualna, i kaže da on može da se pojavi i kod djece koja su potpuno zdrava, nakon što preleže neku infekciju, dođe do pojave ovog fenomena.

  • Kavasaki sindrom stigao u Srbiju
    Kavasaki sindrom stigao u Srbiju Foto: Ilustracija

Prema riječima načelnika Pulmologije Instituta za majku i dijete Predraga Minića, pojava kavasaki sindroma je s epidemijom koronavirusa postala atipična. Češće se javljaju pacijenti stariji od pet godina, koji imaju samo neke od simptoma.

Na Institutu za majku i dijete u Beogradu trenutno se nalaze dva pacijenta s tim sindromom koja se uspješno liječe. Oba pacijenta, prema svjedočenju sagovornika "Sputnjika", imala su koronavirus, odnosno kod jednog je test bio pozitivan, a kod drugog lažno negativan, jer je ustanovljeno prisutstvo antitijela. Oba pacijenta su starija od pet godina i imala su samo neke od simptoma.

Komentari

NA VRH