NAJAVE

U Hrvatsku bi prvi gosti iz Kine mogli doći do septembra

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s evropskim državama

Šta će biti s turističkom sezonom. Ilustracija

Avaz.ba / Jutarnji list

19.5.2020

Hrvatska će u junu sklopiti ugovore o dolasku turista s pet evropskih država, a prvi gosti iz Kine mogli bi doći do septembra.

Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu u redu do jeseni, negdje od kraja avgusta odnosno početka septembra, postoji mogućnost da bi u Hrvatsku mogli početi stizati i prvi kineski turisti.

Cijela stvar, ovisit će o tome hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom na to da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno.

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s evropskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom, a koje će biti važne zbog dolaska auto i drugih gostiju. Kako zasad stvari stoje, krajem sedmice moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovoreno otvaranje s 1. junom, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vrijeme, ali početak juna plan je za drugi val bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. juna kad bi trebali biti uspostavljeni odnosi s Njemačkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.