TURIZAM U julu će biti sklopljeni ugovori

Kineski turisti u septembru stižu u Hrvatsku

Kako zasad stvari stoje, krajem sedmice moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje s 1. julom

S.K./Avaz.ba
19.05.2020 12:41

Sve ovisi od uspostave zračne veze

Foto: Agencije

Hrvatska će u julu sklopiti ugovore o dolasku turista s pet europskih država, a prvi gosti iz Kine mogli bi doći do septembra, piše Jutarnji list.

Bude li epidemiološka situacija u Hrvatskoj i svijetu u redu do jeseni, negdje od kraja avgusta, odnosno septembra, neslužbeno doznaje dnevnik iz Ministarstva turizma, postoji mogućnost da bi u Hrvatsku mogli početi stizati i prvi kineski turisti.

Sve će, naravno, ovisiti hoće li se do tog perioda uspostaviti zračne veze između Kine i Mađarske s obzirom da je Budimpešta hub za dolazak kineskih gostiju, a bude li situacija dobra, ponovno uspostavljanje kinesko-hrvatskih turističkih odnosa je sasvim izgledno.

Prije toga bit će ipak potrebno uspostaviti bilateralne odnose s europskim državama, po uzoru na ugovor sa Slovenijom, a koje će biti važne zbog dolaska auto i drugih gostiju.

 

Kako zasad stvari stoje, krajem sedmice moglo bi biti poznato koje će države biti sljedeće u nizu za dogovorno otvaranje s 1. julom, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka. 

Komentari

NA VRH