TRAGEDIJA Nakon smrti poznatog sportiste

Ko je bio Miljan Mrdaković, fudbaler koji je oduzeo sebi život

Za sada nisu poznati uzroci koji su lično doveli do želje Mrdakovića da digne ruku na sebe, ali je iza sebe ostavio poprilično dug sportski trag

Avaz.ba
23.05.2020 15:12

Mrdaković: Oduzeo sebi život u 38. godini

Foto: Arhiv

Bivši fudbaler Partizana, OFK Beograda, Vojvodine, Rada i Vitorije Gimaraeš Miljan Mrdaković izvršio je samoubistvo u Preševskoj ulici u Beogradu u 38. godini, piše Telegraf.

Momak koji je igrao na poziciji napadača bio je i dio olimpijskog tima Srbije u Pekingu 2008. godine i tragično je oduzeo sebi život hicem iz pištolja.

Za sada nisu poznati uzroci koji su lično doveli do želje Mrdakovića da digne ruku na sebe, ali je iza sebe ostavio poprilično dug sportski trag.

  • Mrdaković: Ne zna se zašto se ubio
    Mrdaković: Ne zna se zašto se ubio Foto: Društvene mreže

On se proteže sve do davne 1998. godine kada je momak, rođen 6. maja 1982. godine u Nišu, došao u mlađe kategorije Anderlehta iz Partizana.

Dvije godine kasnije, Miljan je prešao i u prvi tim belgijskog kluba i sezonu 2001/2002 proveo u Anderlehtu. U Belgiji se nije proslavio, ali je 2002. došao u OFK Beograd i sa 20 golova na 32 utakmice bio najbolji strijelac sezone 2002/2003.  OFK Beograd je te sezone završio na trećem mjestu lige, Partizan je bio šampion, a Mrdakoviću su konkurencija bili igrači poput Danka Lazovića, Damira Čakara, Ivice Ilieva, Mihaila Pjanovića, Dragana Mrđe ili Dragana Bogavca samo iz Zvezde i Partizana.  

Dobre partije na Omladinskom stadionu donele su mu novi inostrani angažman i povratak u Belgiju - ovog puta u ekipu Genta.  Mrdaković je tamo dobio četvorogodišnji ugovor koji, nažalost, nije potrajao. Godinu kasnije se opet vratio u OFK, da bi već 2005. nastavio svoj put dalje. Na red je došla Austrija i ekipa Salcburga, pa zatim epizoda u Metalistu iz Harkova. 

Jedina konstanta u karijeri Mrdakovića je bila ta što se nigdje nije dugo zadržavao, pa je čak 20 puta mijenjao sredinu tokom živopisne karijere.  Tokom 2006. je nastupao i za Makabi iz Tel Aviva gdje je postigao šest golova prije nego je otišao u Vitoriju Gimaraeš i tamo imao sličan učinak.  

  • Miljan Mrdaković
    Miljan Mrdaković Foto: Arhiv

Oprobao se i u Kini, a u ekipu Šandonga ga je odveo Ljubiša Tumbaković, današnji selektor Srbije.   Na ljeto 2009. se vraća u Evropu, a djelovalo je da je sazreo u Apolonu iz Limasola za koji je dao 21 gol na 32 utakmice i bio najbolji strijelac na Kipru u sezoni 2010/2011. To mu je donijelo trogodišnji ugovor sa AEK Larnakom, ali se po običaju nije zadržao ni u njoj duže od osam mjeseci.  

Poslije novih epizoda u Kini i na Kipru, zaigrao je za Veriju u Grčkoj, a onda i u Singapuru za tim Tampines Roversa. Tamo je postavio i rekord karijere sa 25 pogodaka u svim takmičenjima, a poslije kraćih boravaka u Levadijakosu, Vojvodini i OFK Beogradu, penzionisao se prije tri godine. 

Kada je reč o reprezentativnoj karijeri, Mrdaković je od 2001. igrao za Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina. Bio je dio i tima do 21 godine koji je vodio Vladimir Petrović Pižon, ali je u njemu malo igrao zbog sukoba sa Pižonom. 

Miroslav Đukić ga je 2008. uvrstio u tim za Olimpijske igre i to kao jednog od trojice igrača starijih od granice dozvoljene za olimpijski tim.   Postigao je pogodak protiv Obale Slonovače, ali je reprezentacija izgubila tu utakmicu sa 4:2. Deset godina poslije sukoba sa Vladimirom Petrovićem dobio je poziv seniorskog tima, ali nije zaigrao na prijateljskim utakmicama protiv Azije i Okeanije jer je tokom treninga na mini-turi doživio povredu. 

Mrdaković je iza sebe, osim bogate karijere i mnogo promijenjenih klubova, ostavio i jednog sina, koji igra u Radničkom iz Niša, piše Telegraf.

Komentari

NA VRH