SUSJEDSTVO Danas potvrđeno 68 novih slučajeva

Pandemija koronavirusa u Srbiji se smiruje sporije od očekivanog

Na bolničkom liječenju je trenutno 665 pacijenata, od kojih 12 na respiratorima

Piše: Avaz.ba

Srbija zadržala visok nivo testiranja na koronavirus

Foto: Agencije


Srbija, dok postepeno ublažava ili ukida mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, zadržava visok nivo testiranja na koronavirus, no uzastopni dnevni podaci s desecima novozaraženih pokazuju da se pandemija smiruje sporije od očekivanog.

Nakon što je 9. maja premašen broj od 10.000 oboljelih, u subotu je među 4.415 testiranih uzoraka potvrđeno 68 novih slučajeva Covida-19, što je ukupno 11.092 od početka epidemije 6. marta. 

Dosad je testirano ukupno 214.212 osoba, a oporavljenih je, po službenoj statistici ministarstva zdravlja, više od polovine - 5.699 osoba od 11.092 oboljelih.

Na bolničkom liječenju je trenutno 665 pacijenata, od kojih 12 na respiratorima, dok je Covid-19 odnio ukupno 238 žrtava, uz smrtnost od 2,15 posto. 

Jučerašnji dan je, poslije dva mjeseca, bio prvi bez umrlih od koronavirusa u Srbiji, no taj se trend nije nastavio i danas jer je prijavljen jedan smrtni slučaj.

- Epidemiološka situacija je još uvijek nesigurna, ali trend je jasan da se ovo gasi - ocijenio je epidemiolog i član Kriznog stožera Predrag Kon.

  • Kon: Nestanak virusa može se očekivati u junu

    Kon: Nestanak virusa može se očekivati u junu

    Foto: Arhiv


Kon je naveo da će kad stopa pozitivnih testova na koronavirus bude ispod 0,5 posto to biti znak da virus nestaje, ocijenivši da se to može očekivati u junu.

Međutim, on je ranije sugerirao da bi se epidemija mogla okončati oko sredine maja, a da je oprez neophodan do 31. maja, ocijenivši da će tada virus "biti znatno manje prisutan".

Stručnjaci su saglasni da cirkuliranje virusa u populaciji slabi te da je on osjetno manje virtualan nego u početku ili na vrhuncu pandemije, ali se iz opreza privremene covid-bolnice još drže otvorenim, a među njima i najveća na beogradskom velesajmu u kojoj je trenutno 61 pacijent s lakšom kliničkom slikom.

Srbija je od petka otvorila granice bez obaveze da stranci i domaći državljani moraju pokazati negativan PCR test na koronavirus. Počela je i postupna uspostava međunarodnog zračnog prometa, prvo za Cirih, a najavljeno je i ponovno otvaranje linija za Frankfurt, London, Beč te kasnije Pariz, Amsterdam i Njujork.

NA VRH

Komentari