SUSJEDSTVO

Pandemija koronavirusa u Srbiji se smiruje sporije od očekivanog

Na bolničkom liječenju je trenutno 665 pacijenata, od kojih 12 na respiratorima

Srbija zadržala visok nivo testiranja na koronavirus. Agencije

Avaz.ba

23.5.2020

Srbija, dok postepeno ublažava ili ukida mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, zadržava visok nivo testiranja na koronavirus, no uzastopni dnevni podaci s desecima novozaraženih pokazuju da se pandemija smiruje sporije od očekivanog.

Nakon što je 9. maja premašen broj od 10.000 oboljelih, u subotu je među 4.415 testiranih uzoraka potvrđeno 68 novih slučajeva Covida-19, što je ukupno 11.092 od početka epidemije 6. marta. 

Dosad je testirano ukupno 214.212 osoba, a oporavljenih je, po službenoj statistici ministarstva zdravlja, više od polovine - 5.699 osoba od 11.092 oboljelih.

Na bolničkom liječenju je trenutno 665 pacijenata, od kojih 12 na respiratorima, dok je Covid-19 odnio ukupno 238 žrtava, uz smrtnost od 2,15 posto. 

Jučerašnji dan je, poslije dva mjeseca, bio prvi bez umrlih od koronavirusa u Srbiji, no taj se trend nije nastavio i danas jer je prijavljen jedan smrtni slučaj.

- Epidemiološka situacija je još uvijek nesigurna, ali trend je jasan da se ovo gasi - ocijenio je epidemiolog i član Kriznog stožera Predrag Kon.

Kon: Nestanak virusa može se očekivati u junu. Arhiv

Kon je naveo da će kad stopa pozitivnih testova na koronavirus bude ispod 0,5 posto to biti znak da virus nestaje, ocijenivši da se to može očekivati u junu.

Međutim, on je ranije sugerirao da bi se epidemija mogla okončati oko sredine maja, a da je oprez neophodan do 31. maja, ocijenivši da će tada virus "biti znatno manje prisutan".

Stručnjaci su saglasni da cirkuliranje virusa u populaciji slabi te da je on osjetno manje virtualan nego u početku ili na vrhuncu pandemije, ali se iz opreza privremene covid-bolnice još drže otvorenim, a među njima i najveća na beogradskom velesajmu u kojoj je trenutno 61 pacijent s lakšom kliničkom slikom.

Srbija je od petka otvorila granice bez obaveze da stranci i domaći državljani moraju pokazati negativan PCR test na koronavirus. Počela je i postupna uspostava međunarodnog zračnog prometa, prvo za Cirih, a najavljeno je i ponovno otvaranje linija za Frankfurt, London, Beč te kasnije Pariz, Amsterdam i Njujork.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.