ZANIMLJIVA TEZA Univerzitetski profesor kojeg država plaća da obrazuje ljude

Hrvatski naučnik Gordan Lauc tvrdi: Sladoled je puno opasniji od vakcine

Istakao je i da su njegova djeca su uredno vakcinisana, te da se i on redovno vakciniše protiv gripe

Avaz.ba
24.05.2020 22:33

Lauc: Očito je da smo kao društvo negdje pogriješili

Foto: Agencije

Poznati hrvatski naučnik i profesor Gordan Lauc iznio je zanimljivu tezu za sve oni koji su protivnici vakcinisanja, a povodom rezultata istraživanje HRejtinga koje je pokazalo da se 40 posto građana Hrvatske ne želi vakcinisati protiv koronavirusa.

-Ako se u trenutku kada je planeta zaustavljena zbog toga što nemamo vakcinu protiv jednog virusa 40 posto ljudi u Hrvatskoj ne želi vakcinisati protiv tog istog virusa morate se zapitati kako je to uopšte moguće... Očito je da smo kao društvo negdje pogriješili i da informacije komuniciramo na pogrešan način - napisao je Lauc.

Ističe da se kao univerzitetski profesor kojeg država plaća da obrazuje ljude osjeća obaveznim pridonijeti ublažavanju tog problema zbog čega će u sljedećem periodu biti aktivniji na području edukacije o važnosti i rizicima vakcinisanja.

-Nažalost to će izazvati vrlo agresivnu reakciju različitih antivakserskih skupina i lobija, tako da vas molim da ne čitate komentare na moje postove i ne pokušavate raspravljati s raznim lažnim računima, internet trolovima i agresivnim lobistima lažnih vijesti. To je potpuni gubitak vremena. Bolje samo stavite "lajk" ili podijelite post, a ja ću te agresivne zločince naprosto blokirati da više ne zagađuju medijski prostor barem na mom FB zidu (oni koji tvrde da ne treba cijepiti djecu čine veliko zlo na globalnoj razini i stoga ih naprosto treba smatrati zločincima) -  dodao je.

  • Lauc: Kada bude odobrena vakcina protiv COVID-19, vakcinisat ću se i protiv njega
    Lauc: Kada bude odobrena vakcina protiv COVID-19, vakcinisat ću se i protiv njega Foto: Agencije

On je zatim iznio, kako kaže, vrlo jednostavnu usporedbu sladoleda i vakcine.

-Mnoge majke se boje vakcinisati svoje dijete, no vrlo su rijetke one koje mu se boje kupiti sladoled. Sladoled je zapravo puno opasniji od vakcine, jer je broj trovanja Salmonelom i komplikacija usljed tog trovanja daleko veći nego što je to kod vakcinisanja. Niko vam ne može niti neće garantovati da su vakcine potpuno sigurne i da su potpuno učinkovite. Potpune garancije ne postoje ni za što, pa niti za to da će sutra ujutro izaći sunce. Život je rizik i stalno moramo preuzimati odgovornost za svoje postupke. Kupujući djetetu sladoled podvrgavamo ga puno većem riziku nego kod vakcinisanja, a korist od tog sladoleda je neuporedivo manja. Isto tako, onaj tko nam je prodao sladoled, na tom jednom sladoledu zarađuje više nego što onaj tko je proizveo cjepivo zarađuje na toj jednoj dozi vakcine - tvrdi Lauc.

Istakao je i da su njegova djeca su uredno vakcinisana, te da se i on redovno vakciniše protiv gripe.

-Kada bude odobrena vakcina protiv COVID-19, vakcinisat ću se i protiv njega - dodao je.

Komentari

NA VRH