REGION Reportaža hrvatske radio-televizije s trenutno najvećeg gradilišta u ovoj zemlji

Pelješki most bi trebao biti završen do 31. jula sljedeće godine

Kako su izvijestili novinari Hrvatske radio televizije, na najvećem gradilištu u Hrvatskoj, Pelješkom mostu, radi se punom parom

Piše: Avaz.ba / HRT

Pelješki most

Foto: HRT


Pandemija koronavirusa usporila je brojne projekte u svijetu, "zaustavila vrijeme", kolokvijalno rečeno. Bez posljedica nije ni trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj, Pelješki most.  

Kako su izvijestili novinari Hrvatske radio televizije, na najvećem gradilištu u Hrvatskoj, Pelješkom mostu, radi se punom parom. Na izgrađenim stupovima počelo je postavljanje rasponske konstrukcije. 

  • S lica mjesta

    S lica mjesta

    Foto: HRT


"Bazni segment" konstrukcije Pelješkog mosta s obale se čini malen. No dug je 10 metara, a širok 23,5. Uprkos težini od 250 tona, hiljadu-tonska ga je dizalica za nekoliko minuta podigla na stup visok 40 metara.

Prva dva bazna segmenta kolničke konstrukcije postavljena su na treći stup od kraja. Sljedeći bazni segmenti postavit će se na dva središnja stupa.

Budući da je između njih plovni koridor, visoki su 55 metara. A potporne skele koje će konstrukcije privremeno držati na toj visini svakim su danom sve veće.

- Svaki dan je nova promjena, ide se dalje i svaka im čast, prva liga, komentira Joško Kuran iz Komarne.

- Most stiže i ja ću prvi prijeći preko njega tako da znaš kad budeš snimao, kaže Jure Šešelj iz Komarne.

  • S lica mjetsa

    S lica mjetsa

    Foto: HRT


Most bi trebao biti završen do 31. srpnja sljedeće godine. No, s obzirom na to da zbog epidemije izazvane koronavirusom tvornice u Kini neko vrijeme nisu radile, moguće je da će se taj rok produljiti za nekoliko mjeseci. Iznajmljivači soba zadovoljno trljaju ruke.

- Puno je sve i ljeti i zimi, znači, puno za prazno smo potpisali tako da nas korona nije dotakla, hvala Bogu, ističe Ivo Jerković iz Komarne.

I eto, unatoč zabrani plivanja i ronjenja s obje strane gradilišta, turistička sezona u Komarni i ovoga bi ljeta mogla biti uspješna.

NA VRH

Komentari