REGION

Brnabić pozvala Srbe da ne idu na ljetovanje u Crnu Goru

U ponedjeljak je crnogorski premijer Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 hiljada stanovnika

Ana Brnabić. Avaz

Avaz.ba

26.5.2020

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojima će Crna Gora 1. juna otvoriti granice, srbijanski mediji oštro su napali crnogorsku vladu, a predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

U ponedjeljak je crnogorski premijer Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 hiljada stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka

Nazvali Crnu Goru fašistima i rasistima

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske Vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je fašistička i rasistička zemlja te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.  

Istovremeno, većina crnogorskih medija prenosi i izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je za Pink ocijenila kako su srbijanski građani sada mogli vidjeti da su u Crnoj Gori nepoželjni. 

Ovakav odnos crnogorskog predsjednika vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negdje moraju otići ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni - rekla je Brnabić ističući da vlada te zemlje neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti "još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su desetljećima ubijali po Srbiji i terorizirali građane". 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za Blic je rekao kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije "smiješan i besmislen čin" te ocijenio kako Crna Gora tim potezom štetu nanosi sama sebi.

Premijer Crne Gore Duško Marković najavio je u jučer, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Europi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna te da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima. 

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriji Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna. 


Tenzije počele u januaru

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska skupština krajem 2019. izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad imovinama vjerskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmjeren isključivo protiv te vjerske organizacija i da joj država želi "oteti crkve i manastire". Najviši srbijanski dužnosnici javno su tada podržali proteste koje je SPC organizirala u Crnoj Gori, dok je početkom januara tokom protesta ispred crnogorskoga ambasade u Beogradu došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore. 

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u MVP pozvali ambasadore u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti protestne note. 

Diplomatske tenzije između Podgorice i Beograda privremeno su utihnule nakon što je zbog epidemije koronavirusa SPC u Crnoj Gori zaustavila proteste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.