HRVATSKA

Prvi hrvatski lovac na uhljebe: Razotkrio je nakaradni sistem

Otkrio je i koliko stranke na ime tih vijećnika dobivaju iz tih lokalnih proračuna

ladi nezavisni gradski vijećnik Viktor Šimunić. Agencije

Avaz.ba

29.5.2020

Mladi nezavisni gradski vijećnik Viktor Šimunić uspio je skupiti ono što ni jedno državno tijelo poput Ministarstva uprave nikada nije sabrao i javno objavilo. Iznose naknada koju prima skoro 8.354 vijećnika u lokalnoj upravi...

Nastanjen je u Oroslavju, gradiću od nešto više od 6.000 stanovnika u Krapinsko-zagorskoj županiji. Odmah ispod Medvednice. Otkrio je i koliko stranke na ime tih vijećnika dobivaju iz tih lokalnih proračuna. Jasno se vidi neujednačenosti, nelogičnosti i nered u lokalnoj upravi. I milioni koji se odlijevaju.

Zakon je propisao da vijećnici u lokalnim predstavničkim tijelima nemaju pravo na platu. Tačno stoji:

-Član predstavničkog tijela dužnost obavlja časno i za to ne prima plaću.

Ali već sljedeća stavka kaže:

-Ali može primati naknadu.

I tako za tu časnu dužnost za koje se ne prima plaća, građani izdvoje nevjerovatnih 51 milion kuna za naknade! Iznos nije konačan, vjerojatno će narasti kada svi odgovore. Ali to nije sve, sabrao je da dodatno stranke dobiju iz županijskih i gradskih proračuna bar 25 miliona kuna. Iznos je za taj dio očito veći jer prema podacima Državnog ureda za reviziju, 45 najvećih stranaka i nezavisnih lista su za "političko djelovanje" dobile 2018, iz lokalnih proračuna skoro 40 miliona kuna.


Šimunić: Previše je nelogićnosti. Agencije

Općina Civljane u Šibensko-kninskoj županiji je najmanja općina u Hrvatskoj i vjerojatno najsiromašnija. Ali sa svojih 239 stanovnika, svakom od svojih vijećnika isplaćuje 800 kuna mjesečno neto, te još 200 kuna ako se pojave na sjednici. Dakle, 1.000 kuna. Predsjednik vijeća dobiva 1.300 kuna, a zamjenik predsjednika 1.000 kuna, te svakako još 200 ako dođu obaviti svoju dužnost za što su birani. Susjedni grad, Knin, koji je uz Šibenik najveći grad u županiji, ima manje naknade. Primjerice, vijećnik dobije "samo" 700 kuna. A zamjenik predsjednika vijeća 1.000 kuna.

E takvih nelogičnosti je prepuno. Male općine isplaćuju više naknade nego županije, nema ujednačenosti ni pravila, a uvjeren sam da te naknade služe prvenstveno za političku trgovinu. Jer ako ti treba koalicijski partner, digneš naknade, daš im zamjenike predsjednika vijeća, neke odbore ili povjerenstva za koje dobivaju naknadu i dobio si partnera. One bi trebale biti ukinute. Jer ako ste birani da nešto uradite za svoje mjesto, a ne možete doći jednom mjesečno na sjednicu da obavite tu dužnost bez ikakve naknade onda je pitanje koji je vaš interes – kaže nam Šimunić za hrvatske medije.

I objašnjava kako je u vrijeme korone odlučio sve istražiti.  Kada je počela kriza, predložio je da se u njegovu Oroslavju ukinu naknade za vijećnike koje su 300 kuna, a primjerice predsjednik vijeća prima 2.400 kuna mjesečno. HDZ-ova većina ga je glatko odbila. Pa je krenuo vidjeti kolike su te naknade u svim gradovima i općinama u Krapinsko-zagorskoj županiji kako bi mogao usporediti. . Iako je informatički tehničar u jednoj telekomunikacijskoj tvrtki, pa je i u vrijeme djelomične karantine išao na posao. Dok je čekao dio odgovora, odlučio je proširiti istraživanje. I poslati mailove svima. Našao je službene mailove. Pozvao se i na Zakon o pravu na pristup informacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.