REGION Veliki izazov

Hrvatska nije otvorila granicu s Crnom Gorom jer se koordinirala s EU

Evropska unija preporučila da se granice prema trećim zemljama ne otvaraju prije 15. juna.

Fena
05.06.2020 17:40

Sastanak Radmana s Darmanovićem

Foto: Vlada Crne Gore

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Podgorici da Hrvatska još nije otvorila granicu s Crnom Gorom jer se u tome uskladila s Evropskom unijom.

Nakon sastanka s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, šef hrvatske diplomatije morao je odgovarati na pitanje domaćih novinara o tome zašto Zagreb još nije otvorio granicu s Crnom Gorom iako je ona prva "corona free" zemlja u Evropi.

  • Gordan Grlić Radman i Srđan Darmanović nakon sastanka
    Gordan Grlić Radman i Srđan Darmanović nakon sastanka Foto: Vlada Crne Gore

Radman je rekao da se Hrvatska uskladila s evropskom politikom po pitanju granica u okviru borbe protiv koronavirusa, ali se nada skorom otvaranju granica prema trećim zemljama, pa i prema Crnoj Gori.

- To je bio veliki izazov. Evropska komisija je donijela preporuku o načinu ponašanja među članicama. Gleda se epidemiološka slika u državama prema kojima se otvaramo, nismo ni prema svim članicama otvorili granice - rekao je Radman.

EU je, naime, preporučila da se granice prema trećim zemljama ne otvaraju prije 15. juna. Radman je, međutim, napomenuo da ni sada hrvatska granica nije potpuno zatvorena za crnogorske državljane, ali se moraju poštovati određeni propisi, prenosi Hina.

Komentari

NA VRH