REGION

Nova Vlada Kosova ukinula recipročne mjere Srbiji

Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Vladi glasali su protiv ove odluke

Poništene prethodne odluke vlade Aljbina Kurtija. Avaz

Avaz.ba

6.6.2020

Nova Vlada Kosova u Prištini ukinula je "mjere reciprociteta" Srbiji. Vlada Avdulaha Hotija (Avdullah) ukinula je trgovinske mjere prema Srbiji koje je uvela prethodna, Vlada Aljbina Kurtija (Albin). 

Hoti je rekao da su time otklonjene prepreke u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

- Danas smo uklonili sve prepreke za određeno (razumno) vreme, i dali smo šansu dijalogu. Očekujemo da istu stvar vidimo i od srbijanske strane, da uklone sve prepreke i doprinesu procesu dijaloga - kazao je Hoti, dodajući da je Kosovo spremno da odmah sjedne za pregovaračkim stolom. 

Odluka je donesena jutros i stupaju na snagu odmah. Predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Vladi glasali su protiv ove odluke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prvoj reakciji na ukidanje mjera rekao je da je to dobra odluka.

- Tači (Hašim, predsjednik Kosova) je to uradio zato što je htio da kaže "baš me briga za Evropsku uniju, briga me samo za Sjedinjene Američke Države". Nismo u jednakim pozicijama, vraćamo se na to da su oni (Kosovo) njihovo čedo. S duge strane, dobra je odluka da se ukinu sve zabrane trgovine između Prištine i Beograda. Ovim samo hoću da vam naglasim da vidite koliko nismo u istoj poziciji. Ali, sa druge strane, vjerujem u našu ekonomiju, u naše ljude - rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je dodao da se može uspostaviti dobar poslovni odnos između Srba i Albanaca, od kojeg i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.