PANDEMIJA

Niška kompanija prva na Balkanu proizvodi testove na koronavirus

Informacije o poboljšanom učinku testova nesebično se razmjenjuju s kolegama iz Njemačke i Amerike

Serijska proizvodnja testova na koronavirus. Agencije

Avaz.ba

7.6.2020

Prva u regionu i ovom dijelu Evrope, niška kompanija  počela je serijsku proizvodnju testova na koronavirus, kojima se utvrđuje da li je osoba preležala virus i kako je na to odgovorio njen imunitet. Dogovoren je izvoz ovih testova u Evropu i u toku su pregovori sa Bliskim istokom.

Kompanija već četiri godine razvija svoj sistem za čitanje testova "Naissa" i u proizvodnom programu već ima 174 testa na različite viruse i infektivne bolesti. Ideja da tome pridruži i testove za utvrđivanje prisustva i količine antitijela na koronavirus došla je čim se on pojavio u Kini pa je sve već bilo spremno za proizvodnju kada je pandemija zahvatila Evropu.

Naime, riječ je o serološkim "elisa" testovima pomoću kojih se iz male količine krvi otkriva da li u organizmu postoje antitela koje je imunitet stvorio kao odgovor na infekciju i koliki je njihov nivo. Na osnovu toga procenjuje se da li je osoba otporna na novu infekciju ili da li ima dovoljno antitijela da postane donator krvne plazme. Ovim testovima može se projveravati i uspješnost vakcine. 


Serijska proizvodnja testova na koronavirus. Agencije

Veliki broj

Ovi testovi se baziraju na "elisa" metodi kao "zlatnom standardu za detekciju virusa", ali je uspjela da je unaprijedi. 

- Mi smo ’elisa’ metodu modifikovali i odradili jedan dio inovacije, upravo ovdje, na ovim mašinama i na ovim testovima i napravili takozvani monotest. Koncipirali smo sistem - jedan kertridž, jedan test za jednog pacijenta i na taj način smo sve nedostatke klasične ’elisa’ metode unaprijedili i poboljšali- pojašnjavaju stručnjaci iz ove klinike.

Ovim je, pojašnjavaju njegove kolege, omogućeno da testiranja rade i male laboratorije kojima nije neophodan veliki broj uzoraka, potpuno je onemogućeno dobijanje lažno pozitivnih rezultata, a test je postao bolji "po specifičnosti i senzitivnosti". Dostignuta je pouzdanost od oko 98 odsto.

Informacije o poboljšanom učinku testova nesebično se razmjenjuju s kolegama iz Njemačke i Amerike.

Proizvođači jedni druge ne doživljavaju kao konkurenciju jer se, kako navode, o ovom virusu malo zna, pa su svi željni da što prije dođu do novih saznanja.

Serijska proizvodnja testova na koronavirus. Agencije

Nadležna inspekcija

Testovi će uskoro stići i u inostrane laboratorije.

U kompaniji, koja postoji već 20 godina, proizvodi se 1.500 COVID-19 testova dnevno.

Proizvodnja ovakvih testova zahtijeva i posebne uslove. Farmaceuti rade u kompletnoj zaštitnoj opremi koju navlače po utvrđenim pravilima da bi se izbjegla svaka mogućnost kontaminacije. Pred početak proizvodnje, saglasnost da su ispunjeni svi neophodni uslovi dala je nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja. Proizvodnju je podržala Privredna komora Srbije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.