MAĐARSKA

Orban ponovo svojata Hrvatsku: Crtao karte, pa digao spomenik

Ovih dana obilježava Dan nacionalnog zajedništva, uveden prije 10 godina kako bi se obilježilo potpisivanje ugovora, kojim je izgubila dvije trećine teritorije

Sspomen-ploča na kojoj piše da je Rijeka more mađarsko. Facebook

Avaz.ba

7.6.2020

Mađarski premijer Viktor Orban, je na granici Mađarske i Slovačke otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma.

Mađarska ovih dana obilježava Dan nacionalnog zajedništva, uveden prije 10 godina kako bi se obilježilo potpisivanje ugovora, kojim je izgubila dvije trećine teritorije podijeljene između Austrije, Rumunije i tadašnje Čehoslovačke, te nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ugovor zaključen 4. juna 1920. godine u palači Trianon između zemalja Antante i Mađarske, regulirao je status i granice nove, nezavisne mađarske države.

Video događaja s kartom velike Mađarske i spomen-pločom na kojoj piše da je Rijeka more mađarsko Orban je, jasno, objavio na svojoj službenoj Facebook stranici.

U svom govoru Orban je naveo kako je veliki teritorij Mađarske nasilno otkinut, među kojima misli na dio Hrvatske, dodavši kako je sretan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Rijeka je dijelom Mađarske postala takozvanom Riječkom krpicom 1868. godine. Tada je, nakon što je Hrvatsko-ugarska nagodba već bila dogovorena, umetnut dio kojim se propisuje da Rijeka postaje mađarski teritorij, piše Index

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.