REAKCIJE Ministar vanjskih poslova Anže Logar potvrdio

Slovenija neće reagirati na 'provokacije' iz Mađarske i Italije

Postoje različita historijska sjećanja i historijske karte, a to ne može biti podloga za kvalitetne odnose, rekao Logar

Avaz.ba / Fena
  • Logar: Dobrosusjedski odnosi

    Logar: Dobrosusjedski odnosi

    Foto: Agencije


Slovenija nije i neće reagirati na "provokacije" iz Mađarske i Italije vezane uz historijske događaje i različita historijska sjećanja, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

- Postoje različita historijska sjećanja i historijske karte, a to ne može biti podloga za kvalitetne odnose. No takva sjećanja i karte ne smiju biti niti zapreka za dobrosusjedske odnose - kazao je Logar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanja zastupnika o aktuelnim temama.

Oni su ga pitali hoće li Slovenija službeno reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je nedavno, povodom stote godišnjice za Mađare traumatičnog Trianonskog ugovora, po kojemu su znatni dijelovi etničkih Mađara kao manjine ostali izvan novih granica Mađarske, otkrio spomenik koji se za susjedne države može shvatiti kao provokacija.

Na tom spomeniku je i karta "velike Mađarske" u predtrijanonskim granicama, s velikim dijelovima  Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine.

- Slovenija ne može i neće nekome diktirati sjećanje, no moramo se pobrinuti da su naša sjećanja u duhu zajedničkih evropskih vrijednosti, dobrosusjedskih odnosa, te poštovanja povijesti drugih država, odnosno naroda - kazao je Logar, te se založio za dobre odnose sa svim Sloveniji susjednim državama.

  • Anže Logar

    Anže Logar

    Foto: Agencije


Logar je zastupnicima dao do znanja da Ljubljana neće službeno reagirati niti na potez vladajuće većine u Trstu čije je općinsko vijeće 12. juna proglasilo praznikom u spomen na "oslobođenje od jugoslavenske okupacije".

Tog su dana na pritisak zapadnih saveznika 1945. jedinice Titove Jugoslavenske narodne armije 40 dana nakon što su zaposjele taj grad iz njega otišle, a Trst je kasnije ostao u zoni koja je priključena Italiji, a ne Jugoslaviji.

U Sloveniji je ta odluka lokalnih vlasti dobrim dijelom doživljena kao provokacija tršćanske desnice, neprijateljski usmjerena prema slovenskoj manjini u tom gradu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na