HRVATSKA

MUP odbacio optužbe o nasilju nad migrantima: Pogledajte kako se međusobno tuku u BiH

Sve one željne činjenica upućujemo da obrate pažnju na stvarne događaje - međusobne obračune i tuče migranata u kampovima u BiH

Hrvatska policija. Slavko Midzor / PIXSELL

Avaz.ba / Srna

11.6.2020

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odbacilo je navode iz izvještaja "Amnesty Internationala" u kojem se hrvatski policajci optužuju za mučenje migranata.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odbija navode kojima se, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za povređivanje migranata optužuje hrvatska policija - navodi se u saopćenju MUP-a.

Dodaju da u MUP-u Hrvatske odbijaju pomisao "da bi hrvatski policajac napravio tako nešto, niti da ima motiv za to".

- Ovog puta se, navodno, policijsko postupanje dogodilo krajem maja na području Plitvičkih jezera i tom su prilikom ti nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u zemlju, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi - navodi se u saopćenju.




Iz MUP-a podsjetili i na obračun kod Cazina. Slavko Midzor / PIXSELL

Iz hrvatskog MUP-a podsjećaju da su "u prošloj verziji optužbi" policajci, navodno, sprejom crtali krstove na glavama migranata.

- Sve one željne činjenica upućujemo da obrate pažnju na stvarne događaje - međusobne obračune i tuče migranata u kampovima u BiH, kao i na medijske izvještaje o povređivanju migranata, te nesreće i povrede koje im se događaju na putu - navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a podsjećaju i da se 28. maja u blizini granice sa Hrvatskom, kod Cazina, dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome obavijestio mještanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.