CRNA GORA

Ažurirana lista zemalja: I dalje nema Srbije

Na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, naveli iz Instituta

S liste uklonjeno pet zemalja. Ilustracija

Avaz.ba / Antena M

12.6.2020

U skladu sa ranije utvrđenom dinamikom Institut za javno zdravlje Crne Gore izvršio je analizu dostupnih epidemioloških podataka i spram njih sproveo ažuriranje liste država iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mjera.

Iz razloga što je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, tako da je stopa aktivnih slučajeva u određenim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika, ove sedmice sa liste su uklonjeni: Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam.

Kako su naveli u saopćenju, lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterij.

Primjena ažurirane liste počinje u ponedeljak u 00:00 sati.


S liste uklonjeno pet zemalja. Ilustracija

- 'Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvjećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Republikom Srbijom. U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica. To je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane - naveli su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.