LJETOVANJA

Čehinje pune Jadran: Krenuli su avioni, ali i vozovi puni turista

Prva četiri strana tržišta s kojih je trenutno najviše turista u Hrvatskoj su Njemačka, Slovenija, Austrija i Češka

Građani Češke najčešće ljetuju u Hrvatskoj. Dusko Jaramaz/PIXSELL

Avaz.ba / 24.sata.hr

12.6.2020

U Hrvatskoj se trenutno odmara 92.000 turista ili oko 20.000 više nego prije početka ovog produženog vikenda, a većina ih je, njih 66.500 stranih, podaci su iz eVisitora.

Tokom ove sedmice s tržišta Češke stižu vrlo optimistične vijesti. Određeni broj čeških turista ipak se odlučuje za inozemna putovanja, a među najtraženijim inozemnim destinacijama je i Hrvatska, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Objasnio je kako osim automobilima, Česi će dolaziti i avionima, vozovima, ali i autobusima.

Naime, po eVisitoru, prva četiri strana tržišta s kojih je trenutno najviše turista u Hrvatskoj su Njemačka, Slovenija, Austrija i Češka, koji i inače drže te pozicije, samo ih je sada znatno manje u odnosu na brojke koje su posljednjih godina bile uobičajene u ovo vrijeme.


Rovinj ponovo 'izbija' na prvo mjesto među odredištima u Hrvatskoj. Arhiv

Većina turista koji su trenutno u Hrvatskoj smješteno je u objektima u domaćinstvu, potom u kampovima, a onda i u hotelima.

Destinacije u kojima ih je najviše su Rovinj, koji time ponovo 'izbija' na svoje prvo mjesto među odredištima u Hrvatskoj, te potom Vir, koji je sve vrijeme zatvorenosti zbog koronavirusa imao najviše turista, čak i kada drugi niko nije.

Mali Lošinj je po posjećenosti turista trenutno na trećem mjestu, a slijedi ga Medulin, jako istarsko odredište s dosta kamping, ali i drugih kapaciteta, pokazuju podaci iz eVisitora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.