PRESEDAN

Trajna zabrana okupljanja na Blajburgu: Ovdje se neće odavati počast počiniteljima genocida

Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta zasad je pravno neobvezujuća za hodočasnike na Blajburgu

Misa na Blajburgu. Arhiv

Avaz.ba

16.6.2020

Austrijski parlament usvojio je nedavno rezoluciju o zabrani komemoracije na Blajburgu koju su podržali baš svi tamošnji zastupnici, osim onih iz krajnje desničarske i antimigrantske Slobodarske stranke (FPO). Riječ je o nadstranačkoj inicijativi koja predstavlja priličan presedan u austrijskoj parlamentarnoj praksi i koja cilja na trajnu zabranu tradicionalnih komemorativno-političkih okupljanja na Blajburškom polju, piše Slobodna Dalmacija.

U cilju prevencije suzbijanja pandemije koronavirusa, ovogodišnji skup je otkazan, ali sva narednja otkazivanja mogla bi biti zbog neželjenih fašističko-revizionističkih tendencija.

Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta zasad je pravno neobvezujuća za hodočasnike na Blajburgu, ali predstavlja ozbiljan politički signal i najavu oštroga zaokreta.

Očituje li se o njoj pozitivno i vlada, lako bi se moglo dogoditi da majski prizori iz Austrije ubuduće trajno izostanu .

Neće biti dopušteno okupljanje. Arhiv

Prema poslovniku tamošnjeg parlamenta, Ministarstvo unutrašnjih poslova iz Beča najkasnije do 25. jula mora se očitovati o ovome zastupničkom apelu koji sadrži i nekoliko pitanja upućenih vladi. Među njima je i pitanje dopušta li član 29. austrijskog Zakona o okupljanju zabranu ovoga skupa.

Iako gotovo svi austrijski parlamentarci nemaju sumnju oko toga da je manifestacija s misom zadušnicom na Blajburgu postala epicentar simpatiziranja pronacističkog ustaškog pokreta, pravna problematika ovdašnjih okupljanja slojevita je jer se sve godinama odvija na privatnoj imovini i to u vlasništvu hrvatskog udruženja –​ Počasnog bleiburškog voda.

Međutim, prema tumačenju jedne od pokretačica inicijative i austrijske zastupnice Olge Voglauer iz stranke Zelenih (koja je ujedno i koalicijski partner vladajuće Narodne stranke Sebastiana Kurca (Kurza), ozbiljnu nadu u pozitivan ishod njihovog zahtjeva daje nedavno pravno mišljenje renomiranog austrijskog ustavnopravnog stručnjaka po kojemu blajburško okupljanje zloupotrebljava nominalno religijski karakter manifestacije.

U svojoj ekspertizi on je istakao da je “duh glorificiranja fašističkog ustaškog režima potisnuo namjeru odavanja počasti žrtvama poslijeratnih smaknuća”, te da se takvo falsificiranje naravi skupa protivi austrijskom Zakonu o okupljanju.

- U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje na Blajburgu podrazumijeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika. A s obzirom na historiju Austrije, svemu tome ne bi trebalo biti mjesta na austrijskom tlu - smatra Voglauer. 

Počasni bleiburški vod kupio i dodatnih 18.000 kvadrata. Arhiv

Da stvar bude ljepša, Počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem je i pored postojećih 30.000 kvadratnih metara zemljišta na Blajburškom polju, kupio i dodatnih 18.000 kvadrata, objavio je u maju austrijski "Kleine Zeitung" te posjeduje kupoprodajni ugovor.

Ova transakcija bi se lako mogla pokazati jako promašenom investicijom, pogotovo zato što je austrijska liberalna stranka Naos već oštro kritikovala prodaju poljoprivrednog zemljišta u posve druge svrhe, piše Slobodna Dalmacija.

Glasnogovornik stranke za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern posao je nazvao “protivpravnom prodajom i prvoklasnim skandalom”, pa se i koruški premijer Piter Kajzer (Peter Kaiser) javno založio za “micanje” blajburške komemoracije, piše Slobodna Dalmacija.

Poteze austrijskih zakonodavaca vrlo glasno su pozdravili iz krovne židovske organizacije u više od sto država, Svjetskog židovskog kongresa.

- Hrabri austrijski zastupnici poslali su jasnu poruku da u njihovoj zemlji nema mjesta za bešćutne pokušaje historijskog revizionizma. Ne može se davati počasni prostor u nacionalnoj historiji bilo koje zemlje počiniteljima genocida. Nijedno društvo ne može izbjegavati suočavanje s nesretnim poglavljima svoje prošlosti - poručili su iz Svjetskog židovskog kongresa, ističući kako nedavne akcije novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sugerišu prekid s takvim uznemirujućim stajalištima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.