KOSOVO

Lajčak: EU želi konačni dogovori između Beograda i Prištine

Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i riješiti sve probleme, kazao je Lajčak

Miroslav Lajčak. Agencije

Avaz.ba

16.6.2020

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem da je Evropska unija posvećena tome da se što prije nastavi dijalog Prištine i Beograda. Lajčak je na konferenciji za novinare rekao da EU želi da se postigne konačni dogovor između Beograda i Prištine. Poslije sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem on je rekao da put Kosova ka Evropskoj uniji ide kroz poboljšanje odnosa sa Srbijom, prenose kosovski mediji.


- Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i riješiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU. Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. godine uz posredovanje Evropske unije, završi sporazumom koji normalizuje odnose dvije države, rekao je Lajčak.


On je dodao da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Priština Beograd.


-Uvijek smo bili bliski Sjedinjenim Državama i sve što je do sada postignuto postignuto je samo zahvaljujući ovoj saradnji. Ta saradnja će se nastaviti, rekao je on.


Lajčak se sastao s predsjednikom Kosova. Agencije


Kazao je da ne zna da li će biti u Vašingtonu 27. juna, ali ono što zna je da EU i SAD rade blisko i da očekuju blisku saradnju u dijalogu Beograda i Prištine.


Poslije sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem on je rekao da put Kosova ka Evropskoj uniji ide kroz poboljšanje odnosa sa Srbijom.


- Želim da Kosovo slijedi taj put i takvo nešto može učiniti samo E", rekao je Lajčak posle sastanka sa premijerom Hotijem. Kazao je da je kosovskog premijera informisao o planovima za nastavak dijaloga i o očekivanjima i konkretnim koracima.


Prema njegovim riječima, dijalog pod okriljem EU dao je stvarne rezultate, a da je Evropska unija spremna da pomogne budućnosti Kosova.



Specijalni predstavnik EU je najavio da će posjetiti i Beograd, gdje će se sastati sa političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku dijaloga.



Hoti: Lajčak ima ubrzanu agendu, imamo platformu za dijalog


Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je poslije sastanka sa predstavnikom Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je sporazum između Kosova i Srbije važan za stabilnost regiona i EU.


"Prenio sam naš pristup procesu dijaloga kojim se konačno zatvaraju otvorena pitanja koja imamo sa susjednom državom. Sporazum je veoma važan i za Kosovo i Srbiju i za region, kao i za potpunu stabilnost EU", rekao je Hoti.


On je dodao da je zadovoljan i ohrabren porukama Lajčaka o njegovoj posvećenosti procesu u ime 27 zemalja EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.