PORUKA VUČIĆU

Tači: Kosovo u Vašington ide sa državnom zastavom

Naveo je i da se sporazumom otvara put za obostrano priznanje, uspostavljanju međudržavnih odnosa i otvaranju sigurne perspektive učlanjenju u UN, NATO i EU

Hašim Tači. Screenshot

Sl. M. / Avaz.ba

18.6.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) rekao je kako delegacija Kosova ide sa stabilnim principima i dobro međuinstitucionalno koordinirana na sastanak u Vašington. Na konferenciji za novinare, govoreći o predstojećem sastanku sa srbijanskom delegacijom u Bijeloj kući, na poziv specijalnog predstavnika SAD za dijalog Ričarda Grenela (Richarda Grenella), istakao da je Kosovo bilo i bit će na pravoj strani historije. 

- Najavljeni sastanak u Bijeloj kući smatramo historijskim zaokretom i neoponovljivom mogućnošću za početak jednog jako teškog, ali neohodnog procesa za postizanje mira. Državna delegacija Republike Kosovo, kao i u prošlosti i sada ide pripremljena da bi dostojanstveno i sa integritetom predstavljala državne interese i građana Kosova -  rekao je Tači.


Prema riječima kosovskog predsjednika, Kosovo je "blagoslovljeno podrškom Sjedinjenih Američkih Država i radit će na mirovnom i historijskom sporazumu" kojim će se, kako je naveo, zatvoriti jednom za svagda jednovjekovni sukob Kosova i Srbije. 

Naveo je i da se sporazumom otvara put za obostrano priznanje, uspostavljanju međudržavnih odnosa i otvaranju sigurne perspektive učlanjenju u Ujedinjene nacije, NATO i Evropsku uniju.

Kosovo u Vašington ide sa državnom zastavom, što je teritorijalni integritet Kosova. Nastavit ćemo da radimo za mlado Kosovo, evropsko Kosovo i multietničko Kosovo. Zato svaka predrasuda ili špekulacija potpuno je nepotrebna - rekao je Tači. 

Tači nije precizirao ko će biti u kosovskoj delegaciji na sastanku u Vašingtonu, ali je istakao da će biti tijesne saradnje i dobre međuinstitucionalne koordinacije kako bi Kosovo govorilo jednim glasom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.