UŽAS U DALMACIJI

Napad na splitskog ugostitelja: “Gdje je Turčin, odrezat ćemo mu glavu!”

“Gdje je Turčin, gdje je ***, ubit ćemo ga, zovi ga je*em ti mater, odrezat ćemo mu glavu, vratite se u Tursku je*em vam mater u pi**u”

Avaz.ba / Dalmacija danas

19.6.2020

Trijica muškaraca tražili vlasnika riječima "Gdje je Turčin" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U petak, 29. maja oko 23 i 30 sata pred poznatim splitskim fast foodom došlo je do incidenta u kojem je fizički napadnut vlasnik spomenutog objekta, piše portal Dalmacija danas.  

Kako navode u svom tekstu, tri muškarca, od kojih je jedan bivši zaposlenik, došli su pred fast food tražeći vlasnika, a kako navode i u kaznenoj prijavi koja je podnesena jučer, izrekli su brojne prijetnje i uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

“Gdje je Turčin, gdje je ***, ubit ćemo ga, zovi ga je*em ti mater, odrezat ćemo mu glavu, vratite se u Tursku je*em vam mater u pi**u”.

Tim riječima se, navodi se u prijavi, jedan od muškaraca obratio zaposlenicima.

Dolaskom pred obližnji kafić u kojem je sjedio vlasnik fast fooda navodno su mu se obratili s ‘muslimančino’, izrekli ozbiljne prijetnje te mu poručili da se ‘vrati u Arabiju’.

Jedan od zaposlenika fast fooda vidjevši da su trojica muškaraca okružili njegovog šefa, istrčao je iz fast fooda, da bi zatim vrlo brzo pobjegao natrag pokušavajući zatvoriti vrata iza sebe. Na snimci u čijem smo posjedu vidljivo je kako se jedan od napadača zalijeće na vrata i više puta u staklenu površinu udara nogom i koljenom.

Vlasnik fast fooda zatim odmiče muškarca od vrata, na što slijedi naguravanje i fizički okršaj. Cijeli sukob trajao je oko desetak minuta, a svjedočilo mu je više građana.

Kako je vidljvo na snimci, nešto kasnije na mjesto događaja stiže policija, a kako doznajemo protiv počinitelja je podignuta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira., piše Dalmacija danas


Advokat ugostitelja: „Zločini iz mržnje se ne procesuiraju”

Zastupanje oštećenih preuzeo je splitski advokat Denis Kulušić, koji strogo osuđuje vjersku i nacionalnu netrpeljivost, a to je, tvrdi, glavni razlog zbog kojeg su njegovi klijenti napadnuti. 

– Podnio sam kaznenu prijavu opunomoćen od oštećenih osoba, zbog postojanja osnovane sumnje da je više osoba prijetilo smrću mojim strankama motivirano mržnjom na temelju njihove vjerske i nacionalne pripadnosti, čime su ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela prijetnje, i to kvalificiranog oblika tog djela opisanog i kažnjivog po čl.139. st.3. Kaznenog zakona.

Mržnja je stanje visoke netolerancije zasnovane na različitim osnovama te je uvijek nadahnuta radikalnom netrpeljivošću, a iz nje proizlazi sposobnost čovjeka da drugoga dehumanizira ili demonizira različitim postupcima. Počinitelji kaznenih djela iz mržnje imaju predrasudu prema žrtvi zbog neke njene osobine na kojoj se temelji zajednički identitet skupine, kao što je rasa, jezik, vjeroispovijest, etnicitet, nacionalnost, i druge osobine, a upravo se o tome radi u ovom konkretnom slučaju obzirom da su počinitelji očito bili motivirani upravo mržnjom uperenom protiv mojih stranaka zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti – kaže Kulušić.


Djelo počinjeno iz mržnje

Napominje da su njegovi klijenti po dolasku policiji opisali događaj, no nije podnešena kaznena prijava već samo prekršajna, zbog čega su oštećeni i potražili odvjetničku pomoć.

– Postoje brojni problemi vezano uz identifikaciju i progon zločina iz mržnje, a ponajviše zbog nedostatne educiranosti nadležnih tijela, pa se za posljedicu mnogi zločini iz mržnje pogrešno procesuiraju samo kao prekršaji, umjesto kao kaznena djela, uslijed čega izostaje potencijalni generalno-preventivni učinak kaznenog progona. Nadam da država u ovom konkretnom slučaju neće procesuirati osumnjičenike samo za običan prekršaj protiv javnog reda i mira, već upravo da će pokrenuti progon radi počinjenja navedenog kaznenog djela koje je očigledno počinjeno iz mržnje. Također, najoštrije osuđujem svaki oblik zločina iz mržnje te smatram da u današnjem vremenu nema mjesta mržnji i predrasudama – zaključuje.

Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su da je protiv trojice muškaraca podignuta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

– 30. svibnja nešto iza ponoć PU splitsko-dalmatinska zaprimila je dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Zagrebačkoj ulici. Prekršajno su prijavljen 36-godišnjak, 27-godišnjak i 25-godišnjak na štetu 33-godišnjaka i 23-godišnjaka. Protiv njih je podnesen optužni prijedlog redovnim putem za narušavanje javnog reda i mira – kazali su iz splitske policije za portal Dalmacija danas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.