PORUČIO U BEOGRADU

Mesić: Srbija priznaje BiH, a u svemu podržava Dodika koji je negira

Mesić je ocijenio da na jugoslavenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova

Avaz.ba / Beta

20.6.2020

Stjepan Mesić. Arhiv

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da zvanična Srbija deklarativno priznaje nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali da istovremeno u svemu podržava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.

- Beogradska politika je, otprilike, ovakva - mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika, koji ne priznaje BiH - rekao je Mesić novinarima na konferenciji “Dvije decenije poslije” u Kući ljudskih prava u Beogradu.


Konferencijom su obilježene dvije decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja dejtonskog četvorougla Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i dvije decenije postojanja regionalne koalicije nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.

Mesić je ocijenio da na jugoslavenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova.

- Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist - ocijenio je Mesić, koji je bio i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, i dodao da se iza navodne brige političara za države, zapravo, krije "borba za budžet".


Stjepan Mesić. Arhiv

Prema njegovim riječima, u pokušaju revizije historije ne učestvuju samo države regiona, već i drugi faktori, poput Evropskog parlamenta, koji je donio revizionističku rezoluciju, u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.


- Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primjer da nisu svi socijalizmi bili isti - rekao je Mesić, koji je šezdesetih godina uspio da uđe u Sabor Socijalističke republike Hrvatske kao kandidat grupe građana.


On je ocijenio da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učiniti više koraka ka saradnji u regionu, ali je dodao da ipak sve zavisi ko će formirati Vladu Hrvatske nakon predstojećih izbora, zakazanih za 5. juli.


Održavanje konferencije podržala je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.