CRNA GORA

Širi se virus u Rožajama: Čak 26 slučajeva povezano s dolascima iz Srbije

Zatvara se granični prelaz Vuča – Godovo, a zabranjena i javna okupljanja

Putevi importacije i prikaz klastera. Vlada Crne Gore

Avaz.ba / Antena M

20.6.2020

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore danas uvelo više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije i utvrdilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji, saopćeno je.

Zbog širenja koronavirusa i povećanja broja aktivnih slučajeva infekcije u Rožajama od danas su na snazi sljedeće privremene mjere za tu opštinu:

1. Zatvara se granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija);

2. Zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva. Mjera uključuje svadbene svečanosti, maturske proslave i dr;

3. Uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama (pored mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru koja važi za cijelu Crnu Goru);

4. Vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana i

5. Sahrane se obavljaju u krugu porodice.


Odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice.

- Na osnovu epidemioloških istraživanja utvrđeno je da je najmanje 26 od 31 trenutno aktivnog slučaja (84 posto) importovano u Crnu Goru iz Republike Srbije nakon što je više pojedinaca protivzakonito boravilo u Srbiji. Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu. Tri slučaja se još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru.

S obzirom na činjenicu da je nekoliko osoba importovalo virus iz Srbije i dalje ga raširilo u Crnoj Gori odlučeno je da Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove pojačaju nadzor osoba kojima je propisana mjera samoizolacije kako bi bila spriječena mogućnost daljeg širenja virusa - dodaju u saopćenju.

Odlučeno je da se građanima Crne Gore, koji su se zadesili u nekoj od država iz kojih je uvedena mogućnost ulaska u Crnu Goru, bude uz negativan rezultat PCR testa bude omogućen prelazak granice i bez testa uz obaveznu institucionalnu izolaciju do testiranja.

U međuvremenu su potvrđena još četiri nova slučaja oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.