OTVORENA BIRALIŠTA I U BIH

Danas izbori za novi sastav Skupštine: Kuda ide Srbija

Pravo glasa ima nešto više od 6,5 miliona ljudi

Izbore bojkotira jedan broj opozicionih stranak. AFP

Piše: Avaz.ba

21.6.2020

U Srbiji će danas biti održani izbori za novi sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mjesta. Birališta su otvorena od 7 do 20 sati.

Izborni prag

Prve procjene rezultata očekuju se ubrzo poslije zatvaranja birališta, kada prestaje izborna tišina, a Republička izborna komisija će zvanične konačne rezultate saopćiti najkasnije 96 sati od završetka glasanja.

Na parlamentarnim izborima, 12. od uvođenja višestranačja, učestvovat će 21 izborna lista.

Dok se mnogi pitaju kuda ide Srbija, istraživanja javnog mnijenja, pa čak i prognoze kladionica govore da najveće šanse ima lista “Aleksandar Vučić - Za našu decu”, a izbore bojkotira jedan broj opozicionih stranaka, među kojima je i nekada vladajuća Demokratska stranka.

Ko će glasati

Cijeli predizborni proces obilježen je nastojanjem dijela opozicije da privoli što više birača na bojkot.

Uprkos iznenadnoj odluci da se tokom kampanje dosadašnji izborni prag s pet smanji na tri posto, prognoze posve siguran ulazak u parlament predviđaju samo dvjema strankama: Vučićevom SNS-u i socijalistima (SPS) vicepremijera i šefa diplomatije Ivice Dačića, kojeg u koaliciji prati Jedinstvena Srbija gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme.


Procjene su da se očekuje da će 46 posto građana s pravom glasa izaći na izbore, 34 posto neće glasati, dok je 20 posto neodlučno.

Izbori su trebali biti održani 26. aprila, ali je kampanja prekinuta uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.


Izbore bojkotira jedan broj opozicionih stranak. AFP

Glasanje u BiH

- U više gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će građani, koji imaju dvojne državljanstvo, moći da glasaju za izbore u Srbiji. Glasačka mjesta u BiH bit će otvorena u Ambasadi Srbije u Sarajevu, generalnim konzulatima Srbije u Banjoj Luci i Mostaru, konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju.

Birališta će biti i u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini, Srednjoškolskom centru “Ivo Andrić” u Višegradu, Gradskoj upravi Doboj, Srednjoškolskom centru u Bratuncu, Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Zvorniku te u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Prijedoru. Prvi put sutra će za izbore u Srbiji biti otvorena glasačka mjesta u Bijeljini i u Mostaru.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.