POPUT AMERIČKIH JEDINICA

Vojska Crne Gore objavila video o obuci specijalnih snaga

Jedan dio oklopnih vozila Crnoj Gori donirale su i Sjedinjene Američke Države i Njemačka

Elitne crnogorske jedinice. Arhiv

Avaz.ba / Drugastrana.info

22.6.2020

U dokumentarnom filmu koji je danas predstavljen javnosti prvi put – kako je saopćeno iz ministarstva odbrane Crne Gore, pokazan je dio obuke koji moraju proći vojnici, ukoliko žele biti dio elitne crnogorske jedinice. Naime, crnogorska vojska ima oko 2.300 vojnika, a na ovu obuku dolaze samo dobrovoljci.

Način obuke neodoljivo podsjeća na američke dokumentarce o obuci najboljih američkih jedinica, sa scenama kada dio vojnika odustaje, a dio nastavlja obuku dovodeći svoj tijelo do granica izdržljivosti dugim marširanjem, nošenjem opreme i ranjenih kolega, podizanjem balvana, spuštanjem niz konopac i to sve nakon iznenadnog buđenja od strane starješina.




Crna Gora je tokom 2017. godine se pridružila NATO savezu i od tada pokušava da izgradi malu i modernu vojsku spremnu na odgovori na različite zahtjeve.

Crna Gora je odlučila modernizovati svoju armiju nabavkom američkih oklopnih borbenih vozila i nabavkom sistema za daljinsko upravljenje vatrom kupljenim u Izraelu, a koji će biti postavljeni na oklopna vozila. Ranije je Crna Gora odlučila nabaviti helikoptere "Bell" od Kanade. Turska je Crnoj Gori donirala i puške za specijalne jedinice, a neke od jedinica (i vojske i policije) imale su obuku u Sloveniji, kao partnerskoj državi.

Jedan dio oklopnih vozila Crnoj Gori donirale su i Sjedinjene Američke Države i Njemačka. SAD su crnogorskim saveznicima donirale i komunikacijsku i medicinsku opremu, a do 2021. godine očekuje se i američka donacija u vidu radara kako bi crnogorsko nebo bilo sigurnije. Danas za sigurnost crnogorskog neba brinu zračne snage Grčke i Italije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.