FOREIGN AFFAIRS

Kako je CIA srušila Balkanskog kasapina, Klinton je poručio "Milošević je prešao prag smrti!"

Američka administracija potrošila milione dolara kako bi spriječila da 2000. godine Milošević pokrade izbore i spriječi pobunu

5. oktobra je Milošević srušen, ali je operacija trajala mjesecima ranije. Arhiv

Avaz.ba

23.6.2020

CIA je 2000. godine provodila veliku špijunsku operaciju svrgavanja Slobodana Miloševića na izborima u tadašnjoj SR Jugoslaviji, objavio je ugledni „Foreign Affairs“. U tekstu Davida Shimera, profesora sa univerziteta Yale, opisuje se način na koji je tadašnji Washington pomogao da Milošević izgubi na izborima, što je bio uvod u njegov konačni pad i zatvorsku ćeliju u Hagu.

- Milošević je bio mnogo toga: komunista blizak Moskvu, srpski nacionalista i teški kršitelj ljudskih prava. Sredinom devedesetih omogućio je kampanju etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini. Nekoliko godina kasnije, isto je učinio na Kosovu, jer su njegovi vojnici sistematski terorirali, ubijali i protjerivali – navedeno je između ostalog u tekstu u kojem se podsjeća da je Milošević bio ratni zločinac te da je SAD još od 1994. godine pokušavala da ga zaustavi. "

- Izbori 2000. godine pružili su takvu priliku. Od sredine 1999. do kraja 2000, javne i privatne američke organizacije potrošile su otprilike 40 miliona dolara podržavajući ne samo Miloševićevu opoziciju, već i nezavisne medije, građanske organizacije i inicijative za pribavljanje glasova. Kroz ovaj otvoreni angažman, Sjedinjene Države su imale za cilj izravnati šanse u izborima za koje je Milošević bio spreman manipulirati. Kako su State Department, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i nevladine organizacije koje finansiraju SAD (NVO) utjecale na izbore u Srbiji otvoreno, CIA je to radila u tajnosti podržavajući i finansirajući pomoć određenim kandidatima opozicije – objavljeno je.

John Sipher, koji je postao šef ureda CIA-e Srbiji neposredno nakon izbora, objasnio je da je agencija potrošila „sigurno milione dolara“ u antimiloševićevsku kampanju.

- U jednom intervjuu Clinton je potvrdio da je ovlastio CIA da se miješa u izbore 2000. u korist Miloševićevih protivnika. "Nisam imao problema s tim", rekao mi je za CIA-in program skrivenog djelovanja, jer je Milošević "bio ubica i prouzrokovao smrt stotina hiljada ljudi." Clinton je vjerovao da može ojačati srpsku demokratiju radeći protiv Miloševića. "Tip je bio ratni zločinac", rekao je Clinton – navedeno je.  

CIA nije, kako ističu, direktno utjecala na izbore putem glasačkih listića, ali Milošević jeste. CIA je znala da Milošević krade na izborima, te su radili na tome da se to spriječi. Kongres je znao za ovaj plan.

- "Ovi će izbori biti važni, ali vjerovatno neće biti fer", rekao je Klinton tada Vladimiru Putinu. Američke organizacije za promicanje demokratije, dijeleći Clintonove zabrinutosti, nastojale su osigurati da Milošević ne može lažirati brojanje glasova. Jedna nevladina organizacija koja finansira SAD obučila je više od 15.000 aktivista za praćenje biračkih mjesta. Ma dan izbora, članovi opozicije podelili su glasačke listiće zajedno s vladinim zvaničnicima. Prebrojavanje glasova države navelo je da je Milošević imao usku prednost. Paralelno brojanje, međutim, otkrilo je istinu: nadmoćno je izgubio. Izbili su veliki protesti. Milošević, nesposoban da uguši narodnu revoluciju, bio je primoran da podnese ostavku – navodi autor.

Dvije decenije kasnije, sada umirovljeni američki obaveštajci izrazili su uverenje da se njihov rad pokazao ključnim u porazu Miloševića.

Na pitanje zašto je u Srbiji provedena prikrivena akcija, Klinton je jednostavno rekao: "Postoji prag smrti, a Milošević ga je prešao."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.