DRAMA U SANDŽAKU

U bolnici u Novom Pazaru zaraženo 20 ljekara i 40 medicinskih sestara

Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u posljednjih petnaestak dana, ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća, kaže Meho Mahmutović

Opšta bolnica u Novom Pazaru. Agencije

Avaz.ba

23.6.2020

Koronavirusom zaraženo je 20 ljekara i gotovo 40 medicinskih sestara Opšte bolnice u Novom Pazaru, rekao je direktor te ustanove Meho Mahmutović. 

Mahmutović je u izjavi za RTV Novi Pazar ocijenio da je virus mutirao i rekao da pacijenti, koji su se posljednjih dana javljali za pomoć, imaju znatno težu kliničku sliku.

- Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u posljednjih petnaestak dana, ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća. Najlakši su oni sa temperaturom, kašljem i malaksalošću - izjavio je Mahmutović.

Mahmutović je rekao da se epidemija brzo širi i da je bolnica veoma blizu maksimalne popunjenosti.


Opšta bolnica u Novom Pazaru. Agencije

Dodao je da je danas 12 pacijenata transportovano u beogradski Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa. On nije odgovorio na pitanje koliko je pacijenata transportovano u Klinički centar Kragujevac rekavši da je plan da se prvo popunjavaju kapaciteti tercijarnih zdravstvenih centara.

- Kada se njihovi kapaciteti popune, onda ćemo teške pacijente liječiti kod nas i tada ćemo uključiti naše respiratore - objasnio je Mahmutović.

On je dodao da se u Novom Pazaru dešava ono na šta su više puta upozoravli, kao i da su ljekari i medicinske sestre heroji koji se, bez velike galame, bore da spašavaju živote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.