JEDAN OD KLJUČNIH SVJEDOKA TUŽILAŠTVA CRNE GORE

Srpski agenti oteli Velimirovića u Zubinom Potoku?

Neke srbijanske medijske kuće bliske vladi izvještavaju da su Velimirovića uhapsili pripadnici Agencije za vojnu bezbjednost u gradu Kruševci

Mirko Velimirović. Arhiv

Avaz.ba / Antena M

24.6.2020

Mirka Velimirovića iz Zubinog Potoka otelo je u noći između četvrtka i petka nekoliko ljudi u selu Varaga u općini Zubin Potok, dok izvori KosovaPressa kažu da su otmičari bili agenti BIA i pripadnici srpske žandarmerije.

Velimirović je poznat kao jedan od ključnih svjedoka specijalnog tužilaštva Crne Gore u zavjeri o državnom udaru tokom parlamentarnih izbora 2016., gdje je planirano ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema njegovom svjedočenju, više od 13 ljudi, državljana Srbije i Rusije, proglašeni su krivima i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, uključujući bivšeg komandanta srpske žandarmerije Bratislava Dikića.

Velimirović je jedno vrijeme bio i potpredsjednik Pokreta Ravna Gora za Kosovo.

- Ukupno pet osoba oteli su Mirka Velimirovića nakon što je u četvrtak iza ponoći napustio kafić "Kod Tineta" u selu Varaga. Jedan od otmičara bio je Dragan Dikić, pripadnik srpske žandarmerije u Novom Sadu. Žrtva se pokušala fizički oduprijeti, ali bez uspjeha iako je te večeri pila alkohol. Otmičari su od žrtve takođe oduzeli vozilo Mercedes i zajedno sa njim pobjegli u nepoznatom pravcu - rekli su pouzdani izvori KosovaPressa iz ovog kraja.

Prema tim izvorima, sigurno je da su žrtvu kidnapovali srpski agenti i žandarmi i poslali u Srbiju.


Mirko Velimirović. Arhiv

U međuvremenu, neke srbijanske medijske kuće bliske vladi izvještavaju da su Mirka Velimirovića u utorak uhapsili pripadnici Agencije za vojnu bezbjednost u gradu Kruševci. Prema navodima ovih medija, tokom hapšenja pronađeno je posjedovanje automatskog oružja i dva revolvera, nakon čega je poslat u pritvor jer je počinio krivično djelo „posjedovanje oružja“. Tačno mjesto gdje je uhapšen nije precizirano.


S druge strane, KosovaPress je pokušao da razgovara sa jednim od članova porodice Velimirović o ovom slučaju, ali bez uspjeha, i uspio je da kontaktira jednog od njegovih bliskih prijatelja, čije je ime poznato redakciji.


- Ne, ne znam ništa, stvarno ne znam ... Ali ono što piše u srpskim medijima nije tačno - rekao je kratko i prilično nervozno telefonom.

Nezavisna novinska agencija KosovaPress kontaktirala je u utorak portparola policije sjevernog regiona Branislava Radovića povodom slučaja, odnosno da li je neko otet ili je neko prijavio slučaj policiji zbog nestanka člana porodice, ali za sada odgovora nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.