ZBOG NOVIH DEŠAVANJA U PRIŠTINI

Zbog podignute optužnice premijer Kosova Avdulah Hoti otkazao put u Vašington

Zbog novih dešavanja u Prištini, kao rezultat optužnice koju je podnijelo Specijalizirano tužilaštvo, moram da se vratim u svoju zemlju kako bih se pozabavio tom situacijom, napisao Hoti

Hot: Riječ o optužnici od deset tačaka. Arhiv

Avaz.ba

25.6.2020

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je na Twitteru da otkazuje planirani put u Vašington 27. juna, gde je trebalo da se sretne sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričardom Grenelom i učestvuje u razgovorima sa delegacijom Srbije.

- Zbog novih dešavanja u Prištini, kao rezultat optužnice koju je podnijelo Specijalizirano tužilaštvo, moram da se vratim u svoju zemlju kako bih se pozabavio tom situacijom. Obavijestio sam ambasadora Grenela da ne mogu prisustvovati sastanku 27. juna u Bijeloj kući - napisao je Hoti.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopćilo je u srijedu da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.